Bilgisayar ekranı karşısında uzun süre çalışan kişilerde göz kuruluğu tehlikesi ortaya çıkıyor. Kızarma ya da kanlanma,göz yaşarması gibi belirtileri olan göz kuruluğu,okuma,çalışma ya da araba kullanmada sorunlar oluşturabiliyor.
Yüzün en dikkat çekici organlarınadan biri olan gözlerimiz zaman zaman değişik sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bunlardan en sık rastlanılanın “göz kuruluğu”…Günümüzde özellikle uzun süre bilgisayar karşısında iş yapan ve klimalı ortamlarda çalışan kişilerde göz kuruluğu meydana gelmektedir. Gözlerde kızarma,kanlanma ya da göz yaşarması belirtileri ile ortaya çıkan gözlerin yeterince göz yaşı salgılayamaması durumu olan göz kuruluğunu önlemek ve hafifletmek mümkün.
Göz yaşları yalnızca ağlamak için değildir
Göz yaşı salınımı ile göz yüzeyinin her zaman kaygan ve nemli tutulması gerekir. Böylece hem görme kalitesinin arttar,hem gözyaşının içerdiği doğal antibiyotik ile enfeksiyonlara karşı dayanıklılık sağlanır. Refleks gözyaşının sadece acı,yaralanma veya duygusal durumlarda salınır ve göz yüzeyinin durulmasına yardım eder.
Devamlı ve refleks gözyaşları arasındaki dengeye,tatmin edici göz kırpma refleksi eklenince,gözler rahat,kaygan,nemli ve iyi korunur. Gözyaşını oluşturan bileşenlerin yeterli miktarda üretilmemesi ya da bir bileşenin eksik olması göz yüzeyi üzerinde kuru noktaların oluşmasına neden olur. Bu durumda da göz ile göz kapağı arasında sürekli bir sürtünme meydana gelir. Örneğin gözyaşı kuruluğu olan hastalarda,gözlerde sürekli bir yanma ve göz içine kum dolmuş hissi yaşanır. Gözler batar,kaşınır,şişer,kızarır,daha kolay enfekte olur ve hastalığın ileri aşamalarında korneadaki hasara bağlı olarak hasta gözünü kaybedebilir.
Göz kuruluğunun sinyalleri nelerdir?
Göz kuruluğunun belirtileri arasında batma,göz içinde yabancı cisim hissi,çapaklanma,akıntı,kapakların birbirine yapışması,kızarıklık,kaşınma,yanma,devamlı veya aralıklı gözyaşı akıntısı,ışığa hassasiyet,gözlerde ağrı veya hassasiyet,göz kapağı iltihabı,gözlerde yorgunluk hissi,sayılabilir.
Sağlık Editörü