Eşinizin şiddete meyilli olduğunu nasıl anlarsınız?

Sevgilinizin ya da eşinizin şiddete meyilli olduğunu gösteren temel belirtiler şöyledir:

Eşinizin ya da sevgilinizin şiddete meyilli olduğunu gösteren temel belirtiler şöyledir:

  • Şiddete meyilli kişiler;sinir anlarında kapıları çarpma,eşyaları kırıp dökme,karşısındakini tehdit etme ya da onu duygusal olarak kötü ve zayıf hissettirme gibi yollara başvurabilir.
  • Suçlu,kontrolü altına almak istediği kişiye fiziksel şiddet uygulamadan önce onu sevdiklerine zarar vermek ile tehdit edebilir.
  • Suçlu,mağduru kontrolü altına almak için onu ekonomik açıdan zayıf bırakma ya da kendine muhtaç etme yollarına da gidebilir.
  • Aile içi şiddetin en büyük psikolojik sorunlara yol açan ayağı ise suçlunun mağdura cinsel istismar uygulaması yani mağdurun isteği olmadan onunla cinsel birliktelik yaşamasıdır.
  • Fiziksel istismar ise kimi zaman bir tokat ya da tekme ile başlayıp karşısındakini boğmaya yeltenme kadar gidebilir.
  • Şiddete meyilli kişinin madde bağımlılığı onun şiddete başvurmasına ve bunu sürdürmesine neden olan diğer temel etkenlerdendir.

Kadına şiddet uygulayan erkeklerin yüzde 20’si üniversite mezunu. Eğitimli erkekler de şiddet uyguluyor.

Şiddetin nedenleri
Birçok insan davranışı gibi dayak atma da hem biyolojik hem çevresel etkenler tarafından belirlenir. Bazı genetik hastalıklar ve hormonal bozukluklar,şiddet davranışlarına yol açabilir.

Biyolojik nedenler

Biyoiojik nedenler arasında ilk sırayı testosteron dediğimiz erkeklik hormonlannın etkisi alır. Şizofreni,paranoid bozukluk gibi psikiyatrik hastalıklar,antisosyal veya narsistik kişilik alkol ve madde kullanımı ve dürtü kontrol bozuklukları da biyolojik nedenlerdendir.

Psikolojik nedenler
Duygusal baskı ve sorumluluklardan kurtulma isteği,yaşanan hayal kırıklıkları için bir çıkış yolu bulma isteği psikolojik nedenlerdendir. İsteklerini gerçekleştirme,empati yeteneğinin olmaması ve aile içi şiddetin olduğu bir ailede büyümekte şiddetin psikolojik nedenlerindendir.

Sosyal nedenler
Şiddet aslında öğrenilen bir davranıştır. Şiddet uygulamasına maruz kalmak şiddet uygulamaya neden olan bir etkendir. Diğer önemli husus ise toplum tarafından paylaşılan ‘bir değer yargısıdır ".Bu durum atasözlerimizde yer alan ve halk arasında sıkça dillendirilen "Kızını dövmeyen dizini döver","Kadının karnından sıpayı sırtından sopayı eksik etmeyeceksin",anlayışında ifadesini bulur. Annesini. kız kardeşini döven erkek çocuğunun çevrede itibar görmesi onun ne kadar duyarlı ve hassas biri olduğunun göstergesi sayılması da sosyal sebeplerden birisidir. Burada başka önemli bir neden de şiddet uygulayan kişilerin iletişim becerilerinde yetersiz oluşlarıdır. Duygulannı ifade edemeyen,düşüncelerini mantıklı bir zeminde anlatamayan bu kişiler sorun çözmede şiddete başvurma eğilimindedirler.

Yanlış namus ve ahlak anlayışlarının yanı sıra yoksulluk ve eğitimsizlik de bu işi körüklemektedir. Kadının ekonomik olarak erkeğe bağlı olmasının yanı sıra tam tersi durumlarda;kadının mesleğinin ve gelirinin daha iyi olması da bazı erkekler de kompleks oluşturabilmekte ve işin sonu maalesef şiddete uzanabilmektedir. Dayak genellikle aile içinde ya da yakın çevrede öğrenilen bir davranıştır. Ayrıca bir ailede sadece dayak atılıp atılmaması değil,çocuk ya da insanın şiddet davranışlarının nasıl karşılandığı da önemlidir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Bel Fıtığına Aday mısınız?

Doç. Dr. Serdar Özgen bel fıtığına yol açan 4 farklı nedenin, ameliyat kararı aldırdığını belirtiyor. Üstelik bu ameliyatlarda başarı şansı yüzde 95'lere kadar ulaşıyor.

Osteopatinin Fizik Tedaviden Farkı

Osteopati ve fizik tedaviyi birbirinden ayıran özellik osteopatide sadece ağrıya neden olan bölgeye tedavi uygulanmaz, ağrı nedeni araştırılır ve ağrıya sebep olan etmenler ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Sigaranın Gözü Doymuyor

Dünya genelinde her yıl 12, 7 milyon kişinin yakalandığı ve her yıl 7 , 6 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kanserde , en büyük düşman sigara olarak gösteriliyor .
Total
0
Share