Gastroözafajial Reflü Kansere Yol Açar mı?

Yemek borusunun alt yüzünü kaplayan yapıya (mukoza) uzun süreli asit geri kaçışı olması bu bölgenin farklılaşmasına neden olmaktadır.

Yemek borusunun alt yüzünü kaplayan yapıya (mukoza) uzun süreli asit geri kaçışı olması bu bölgenin farklılaşmasına neden olmaktadır.Mukozadaki bu farklılaşmaya Barrett epiteli adı verilmektedir. Barrett epiteli reflü hastalarının yaklaşık % 5-7’sinde gelişmektedir. Barett epitelinin önemi zaman içinde % 5 oranında kansere dönüşmesidir. Yani her 1000 reflü hastasından yaklaşık 2’sinde yemek borusu kanseri gelişebilmektedir.Reflü sıklığı toplumda giderek arttığı için kanser riskide zaman içinde artmıştır. Kanser öncüsü değişiklikler kanser gelişiminden önce gastroskopi takibi ile saptanabilir ve kansere dönüşmeden cerrahi olarak tedavi edilebilir.

Mide ve on iki-barsak ülseri (peptik ülser) nedir?

Mide besinlerin parçalanması ve sindirilmesi için bol miktarda asit ve pepsin salgılamaktadır. Salgıladığı asit ve pepsinin midenin kendi yüzeyine zarar vermemesi için çeşitli organizmanın koruma mekanizmaları vardır. Helicobacter pylori adı verilen bulaşıcı bir bakteri yada ağrı kesici ilaçlar mide yüzeyini koruyan mekanizmalarda yetersizliğe yol açmakta ve bunun sonucunda da mide yüzeyinin bütünlüğünde bozulmalar (ülserler) ortaya çıkmaktadır. Özellikle Helicobacter Pylori infeksiyonunun yaygın olduğu ülkemizde mide ve on iki-barsak (duodenum) ülserleri oldukça sık görülmektedir. Her 10 kişiden biri hayatlarının bir döneminde peptik ülser hastalığına yakalandığı bilinmektedir.

Prof. Dr. Hülya Hamzaoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi, kalın bağırsak (kolon) ve rektumdaki değişim ve anormallikleri tespit etmek için kullanılan bir testtir.
Read More

Kolektomi Nedir?

Kolektomi kolonun tamamının veya bir kısmının alındığı cerrahi bir prosedürdür. Aynı zamanda kalın bağırsak denilen kolon sindirim sisteminin sonunda yer alan uzun bir soru şeklindeki organdır.
Total
0
Share