Gastroözafajial Reflü Nasıl Tedavi Edilir ?

Yaşam tarzında yapılacak değişiklikler, diyette alınması önerilmeyen gıdalar, ilaç Tedavisi

Gastroözafajial reflü tanısı nasıl konulur?

Genç ve alarme edici bulgusu olamayan kişilerde göğüste yanma hissi ve asit bloke eden ilaçlarla yakınmaların kaybolması tanı için yeterli olmaktadır.Ancak yaşı 45 üstünde, iştahsızlık, kilo kaybı, yutma güçlüğü, kanama, kansızlık ve ailede kanser öyküsü olanlarda. Tanı için mutlaka gastroskopi veya yemek borusu–mide grafisi ile görüntüleme yapılmalıdır. Eğer görüntüleme yeterli olmaz ise yemek borusu basınçları ölçümü (manometre) ve 24 saatlik mide asit ölçümü (PH monitorizasyonu) yapılmalıdır.

Gastroözafajial Reflü Nasıl Tedavi Edilir?

Yaşam tarzında yapılacak değişiklikler

  1. Düzenli beslenme
  2. Fazla kilodan kaçınma
  3. Alkol kullanımının kısıtlanması
  4. Sigaranın bırakılması
  5. Yemek yedikten sonra en az 1 saat oturur pozisyonda kalmak
  6. Geceleri yatak başını yükseltmek

Diyette alınması önerilmeyen gıdalar

  1. Yağlı gıdalar ve kızartmalar
  2. Çikolata
  3. Kafeinli içecekler (çay, kahve, kola)
  4. Çeşitli ilaçlar (antidepresanlar, kas gevşeticiler, doğum kontrol ilaçları v.b)

Yemek borusunun sonundaki kapak mekanizmasını gevşeterek reflüyü arttırdığı bilinen gıda ve ilaçların tüketiminden mümkün ise kaçınılmalıdır.

İlaç Tedavisi

Reflü hastalığı tedavisinde mide asidini baskılayan ve sindirim kanalının hareketlerini arttıran ilaçlar kullanılmaktadır.

  1. Proton pompa inhibitörleri; Mide asidini etkin bir şekilde baskılayan ilaçlardır (omeprol, lansor, prosek, nexium, pariet v.b)
  2. H2 reseptör blokerleri; yine asidi baskılayan bir diğer grup ilaçlardır (famodin, duovel, axid, zantac v.b.)
  3. Aljinik asid içeren ilaçlar (gaviscon). Yemek borusu yüzeyini kaplayarak mide asidine bağlı hasarı azaltmayı hedefliyen ilaçlardır
  4. Prokinetik ilaçlar; sindirim kanalının hareketlerini arttırarak yemek borusundan asidin temizlenişini hızlandıran ilaçlardır (motilium, metpamid).

Reflü tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle kullanıldıkları sürece etkili olmaktadırlar. Bırakıldıklarında altta yatan mekanizma halen sürdüğü için yakınmalar tekrarlayabilir. Ancak bu ilaçların uzun süre kullanımının güvenli olduğu artık bilinmektedir.

Prof. Dr. Hülya Hamzaoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Reflü Nedir?

Erişkinlerin %20'sinde görülen reflü, mide içeriğinin özefagus içine kaçması sonucu görülen bir hastalıktır.

Crohn hastalığı

Crohn hastalığı da ülseratif kolit ile aynı gruptan, ancak farklı özelliklere sahip kronik iltihabi bir barsak hastalığıdır.

Kolesistektomi (Safra Kesesinin Çıkarılması) Nedir?

Kolesistektomi, karaciğerin tam altında ve karın boşluğunun sağ üst kısmında yer alan armut şeklindeki safra kesesinin cerrahi yöntemlerle alınma prosedürüdür. Safra kesesi karaciğerde üretilen ve sindirimsel bir sıvı olan safrayı toplar ve depolar.
Total
0
Share