Gebelikte Diş Tedavisi Yaptırılabilir mi ?

Eğer daha önceden düşük hikayeniz varsa veya düşük yapma ihtimaliniz varsa, hamileliğinizin ilk üç ayında çok acil olmayan tedavileriniz yapılmayacaktır.

Gebelik dişetlerini nasıl etkiler?

Hamileliğe bağlı olarak değişen hormon seviyeleriniz,( progesteron ve östrojen ) diş eti sorunlarınızı doğrudan ve diş çürüklerinizi dolaylı olarak etkileyecektir. Çoğu gebe bireyde,dişeti dokuları ağız ortamında bulunan bakteri plağına abartılı bir yanıt verirler. Bu durum kendini dişetlerinde kırmızılık,şişlik,büyüme ve kanama olarak gösterebilir.Özellikle 2. ve 8. aylar arasında görülen bu diş eti hastalığına ‘hamilelik gingivitisi’denir ve ilerlemesi halinde dişlerinizin kaybına neden olur.

Gebelik gingivitisi bebek sağlığı için risk oluşturur mu?

Diş eti iltihabından sorumlu bakterilerin ürettiği kimyasallar ve toksinler kan dolaşımına katılarak erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir. Bu riskin diş eti tedavisi yapılarak azaltılabileceği söylenmektedir. Gebelik süresince,gereken dişeti bakımının yapılması kesinlikle zararlı değildir,tam tersine ağız içindeki iltihabi ortamı düzelteceği için yapılması önerilmektedir.

Gebelikte diş tedavisi yaptırılabilir mi?

Hamileliğiniz süresince her türlü diş tedavisini yaptırabilirsiniz. Ancak eğer daha önceden düşük hikayeniz varsa veya düşük yapma ihtimaliniz varsa,hamileliğinizin ilk üç ayında çok acil olmayan tedavileriniz yapılmayacaktır.

Diş tedavisi sırasında ağrı duymamanız için anestezik maddeler ve sonrasında gerekli görülen bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan anestezik maddelerin size ve bebeğinize zararı yoktur. Ağrı kesici veya antibiyotik kullanılması gereken hallerde diş hekiminiz kadın doğum doktorunuz ile irtibata geçecek ve en güvenli ilaçları size reçete edecektir.

Gebelik süresince ağız ve diş sağlını korumak için neler yapılmalı?

Diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarını önlemek için yapmanız gereken günde 2 kez,3 dakika süre ile dişlerinizi fluorid içeren bir diş macunu ile fırçalamak,dişlerinizin arasını diş ipi ile temizlemek ve fluoridli bir ağız gargarası kullanmaktır. Ağız-diş sağlığınızı korumak için yapmanız gereken bir diğer şey ise diş hekimi kontrolünde olmaktır.

Hamileliğiniz diş tedavisi yaptırmanıza engel değildir. Düzenli olarak kontrollerinize gitmeniz ve diş temizliği yaptırmanız,hamileliğiniz süresince sizin ve bebeğinizin acil bir durumla karşılaşma ihtimalini azaltacaktır.

Dr. Umut Çakan

Total
0
Shares
Related Posts

Ağız ve Diş Sağlığı

Yeterli ve dengeli beslenme de esas olan kişinin yaşına,boyuna,cinsiyetine ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre belirlenen kişinin gereksinimi olan tüm besin öğelerini yeterli miktarda besinler aracılığıyla almasıdır.
Read More

Diş İmplant (Koyuntu) Ameliyatı

Diş implantı ameliyatı, gerçek dişlere görüntü ve işlev açısından daha çok benzeyen yapay bir dişin, zarar görmüş ya da olmayan bir dişin yerine geçen, diş köklerinin yerine metal ve vidaya benzer direklerin kullanıldığı bir işlemdir.
Read More

Diş Telleri Neden Kullanılır?

Diş telleri, ortodontistlerin sıkışık ya da çarpışık diş veya çeneleri düzeltmek için kullandıkları tel bazlı teçhizatlardır. Bunlara ihtiyaç duyan kişilerin çoğu erken gençlik yıllarında taktırır. Fakat yetişkinler de diş tellerinden faydalanabilir.
Total
0
Share