Genital Siğiller

Human papilloma virusunun (HPV) neden olduğu genellikle cinsel geçişli viral bir enfeksiyondur.

Genital siğiller Human papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu seksüel yol ile bulaşan en yaygın hastalık,öyle ki A.B.D istatistiklerine göre kadınların %40’ı bu virüsü taşıyor,her yıl 500bin yeni vaka bildiriliyor.

Genital siğillerin %90’ı Human papilloma virüsünün tiplerinden Tip 6 ve Tip 11 ile bulaşmakta..

Bu siğiller görüntü olarak,pembe beyaz,yumuşak,geniş tabanlı ya da dışarıya doğru karnıbahar tarzında büyümüş şekilde olabilirler.Genellikle herhengi bir belirti vermeyebilir ancak,kaşıntı,yanma,hassasiyet de yapabilirler.Hem erkek hem de kadınlarda yerleştiği yere göre de klinik belirti yapabilir,akıntı,idrar yapmada zorluk gibi…

Siğiller olmadan da HPV vücutta bulunabilir ve temasla bulaşabilir. Hastalık belirtileri kişinin bağışıklık sisteminin bu virüsle başedemediği durumlarda ortaya çıkar. HPV vücutta kalıcıdır. Siğiller tedavi edilse bile virüsün vücutta kaldığı,zaman zaman alevlenerek tekrar siğil şeklinde kendini gösterdiği bilinmektedir.

Tedavi genellikle siğillerin üstüne uygulanabilen asit,jel ya da kremlerle sağlanabileceği gibi,elektrokoterle yakma,kriyoterapiyle dondurma ya da çok geniş yayılım varsa cerrahi ile sağlanabilir.

Burada önemli olan hastaya bunun yaşam boyu devam eden bir infeksiyon olduğunu,zaman zaman tekrarlayabileceğini ve bulaştırıcılığının devam ettiğini net bir şekilde anlatmaktır…

Genital Siğil Virüsünden Nasıl Korunabiliriz?
Seksüel temasta kondom kullanımı koruyucu bir yöntem olmakla beraber kesin koruma sağlayamaz. Burada önemli olan nokta henüz bir cinsel teması olmamış çocukların aşılanmasıdır. Human Papilloma Virus Tip 6 ve Tip 11’e karşı geliştirilen aşının kullanımı bu anlamda çok önemlidir.

Genital Siğil Virüsünün Kanser Yapan Tipleri de Vardır:
Human Papilloma Virüs Tip 16,Tip 18,Tip 31,Tip 33 en sık karşılaştıklarımız olmak üzere diğer bazı tiplerle beraber bu virüs kadında rahim ağzına yerleşip burada kansere neden olmaktadır. Bulaşma yine cinsel temasla olmaktadır. Rahim ağzı,şikayeti olsun olmasın tüm kadınlarda,her yıl yapılan pap -smear testiyle bu nedenle kontrol edilmelidir.

Rahim ağzı kanserini önleme amaçlı geliştirilen aşı HPV Tip 16 ve Tip 18’e karşı ve aynı zamanda siğil yapan tiplerden Tip 6 ve Tip 11 ‘e karşı da geliştirilmiş olup bu virüsün 4 tipine karşı koruma sağlamaktadır. Bu nedenle öncelikle 9-26 yaş arası kız çocukları olmak üzere daha sonra diğer yaş grupları da aşılanmalıdır.

Dr. Evrim Aksoy

Total
0
Shares
Related Posts

Dilatasyon Ve Kürtaj

Dilatasyon ve kürtaj doktorun rahimden doku aldığı bir prosedürdür. Yoğun kanama gibi rahimle alakalı sorunları teşhis ve tedavi etmek ya da düşük sonrası rahmi temizlemek amacıyla yapılır.
Read More

Bir Kadın Anne Olunca Beyninde Neler Olur?

Nörologlar bir kadının, doğum yapmadan önce bile, hamilelik süresi içerisinde beynin yapısında olumlu değişiklikler gözlemlendiğini söylüyor. Yapılan bir araştırma sonucunda ortaya çıkan veriler ise oldukça şaşırtıcı.
Total
0
Share