Geven Otu (Astragalus)

Farklı tıp kökenlerinde, Astragalus membranaceous, Huang Qi, Bei Qi, Milt Vetch isimleriyle de bilinmektedir.

Geven,  Asya’ya özgü bir bitkidir. Bitkinin Çince adı “sarı lider” anlamına gelen “herb” veya “huang qi” kelimelerinden gelir. Geleneksel Çin tıbbında önemli bitkilerden biri olarak kabul edilir. Bitkinin ilaç yapımından kullanılan kısmı köküdür. Geleneksel Çin tıbbında geven, genellikle kaynatılarak  kullanılır. Kökler kaynamaya başladıktan sonra sudan çıkartılır. Geven, bazı gıda sağlık mağazalarında gingengi ve diğer otlar gibi rahat bir şekilde elde edilebilir.

Geven Bitkisi Kullanım Alanları

Astragalus, gece terlemeleri, ishal ve yılın belirli zamanlarda enerji tonikleri için geleneksel Çin tıbbında kullanılmaktadır.

İmmün Yetmezliği

Astragalus için önemli kullanım alanlarından biri de bağışıklık fonksiyonu geliştirmektedir. Daha fazla araştırma ve kesin bilgi olmasına rağmen astragalus kullanımının bağışıklık hücrelerinin üretimini arttırdığı düşünülmektedir. Ayrıca hafif antiviral aktiviteler ve soğuk algınlığının önlenmesinde yardımcı olabilir. Geven bitkisinin antivital etkinlik konusunda insanlar üzerinde olan çalışmalarda çok az kanıtlanmış bilgi vardır.

Kalp Hastalıkları

Astragalus çeşitli kalp hastalıkları için kullanılır. Geven bitkisi, kan basıncı daha düşük olan bir idrar söktürücü etkisi gösterebilir. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmaların yetersizliği sebebiyle bu tip konuların tedavisinde doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri ve Güvenilirliği

Nitelikli bir sağlık uzmanı tarafından tavsiye edilmediği sürece, Crohn hastalığı, multipl skleroz, sedef hastalığı, romatoid artrit, tip 1 diyabet, sistemik lupus eritematoz gibi otoimmün hastalıkları olan kişilerin astragalus kullanmaması gerekir. Ek olarak nakil ameliyatı geçirmiş kişiler de geven bitkisi kullanmamalıdır.

Hamile veya emziren kadınlar yada çocuklar üzerinde geven bitkisi ile ilgili bilimselliği kanıtlanmış net bir bilgi ve araştırma olmadığından kullanım konusu belirsizliğini korumaktadır.

Olası Etkileşimler

Astragalus gibi korkikosteroid ilaçlar, etkileşime girmeye neden olabilir:

  • Nasacort (triamsinolon)
  • Beconase, Vancenase (beklometazon)
  • Decadron (deksametazon)
  • Deltasone (prednizon)
  • Hidrokortizon
  • Medrol (metilprednizolon)
  • Prednizolon

Astragalus gibi lmuran (azatioprin), CellCept, Siklosporin, Prograf, Rapamune ve Zenapak  gibi ilaçlarla bağışıklık sistemini bastırarak etkinliğini azaltabilir. Teorik olarak, geven bitkisi(astragalus) gibi asiklovir ve amantadin gibi antiviral ilaçların etkinliği arttırılabilir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share