Glukoz (Şeker) Yükleme Testi Nedir?

Glukoz yükleme testi vücudun şekere (glukoz) karşı tepkisi ölçer. Glukoz yükleme testi hamilelik sürecinde oluşan gestasyonel diyabeti araştırmak için hamilelik sırasında yapılır.

Glukoz yükleme testi 2 aşamada gerçekleştirilir. Öncelikle şekerli bir solüsyon içmeniz gerekir. 1 saat sonra kan şekeri seviyesi ölçülür. Glukoz yükleme testi sonuçları gestasyonel diyabet hastalığının olup olmadığını gösterir.

Test sonuçları normalin üzerindeyse teşhis koymak için daha fazla test yapılması gerekir.

Neden Yapılır?

Glukoz yükleme testi, gestasyonel diyabeti taramak için kullanılır. Test genellikle hamileliğin 24. ve 28. haftaları arasında yapılır.

Bun karşın obezite, kişisel gestasyonel diyabet geçmişi, ailevi diyabet geçmişi veya diğer faktörler yüzünden yüksek gestasyonel diyabet riski taşıyorsanız glukoz yükleme testi doğum öncesi ilk muayene sırasında yapılabilir. Gebeliğin erken dönemlerinde görülen anormal test sonuçları gestasyonel diyabeti değil; önceden varolan fakat tespit edilmemiş olan tip 2 diyabete işaret edebilir.

Gestasyonel diyabeti olan birçok kadın dünyaya sağlıklı bebekler getirmektedir. Fakat dikkatli olunmadığı takdirde doğum yaralanmalarına yol açan veya sezaryen gerektiren aşırı fetüs büyümesi gibi çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilir.

Nasıl Hazırlanılır?

Glukoz yükleme testi öncesinde normal beslenme düzeninize devam edebilirsiniz.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

Glukoz yükleme testi 2 aşamada gerçekleştirilir. Doktorun ofisine veya laboratuvara gittiğinizde 1.8 ons (50 gram) şeker içeren yaklaşık 5 ons (148 mililitre) glukoz solüsyon şurubu içmeniz gerekir.

Kan şekeri seviyesinin test edilmesini beklerken doktorun ofisi veya laboratuvarda bir süre kalmanız gerekir. Bu süreç için sessiz bir aktivitede bulunmayı düşünebilirsiniz.

1 saat sonra kan örneği kolunuzdaki bir damardan alınır. Bu kan örneği, kan şekeri seviyesini ölçmek için kullanılacaktır.

Glukoz yükleme testinden sonra günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

Sonuçlar

Glukoz yükleme testinin sonuçları desilitrede miligram (mg/dL) veya litrede milimol (mmol /L) bazında verilir.

  • 140 mg/dL (7.8 mmol / L) altında bir kan şekeri seviyesi, normal olarak kabul edilir.
  • 140 mg/dL (7.8 mmol / L) veya daha yüksek kan şekeri seviyesi gestasyonel diyabet belirtisi olabilir.

Bazı klinik veya laboratuvarlar gestasyonel diyabet taraması için 130 mg/dL (7.2 mmol/L) gibi daha düşük bir sınır kullanmaktadır.

Glukoz yükleme testinin sonuçları gestasyonel diyabet olasılığını gösteriyorsa, doktor teşhis koyabilmek için, tipik olarak glukoz tolerans testi olmak üzere başka bir test uygular.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

İğne Biyopsisi Nedir?

İğne biyopsisi, laboratuvar testi için vücuttan örnek hücre alınmasıdır. Yaygın iğne biyopsi prosedürleri, ince iğne aspirasyonu ve çekirdek iğne biyopsisinden oluşur.
Read More

Kan Bağışı

Kan bağışı bir gönüllülük prosedürüdür. Kişi, kan nakline ihtiyaç duyan birine verilmesi amacıyla kan alınmasını onaylar. Her yıl milyonlarca kişi kan nakline ihtiyaç duymaktadır. Bazı hastalar için ameliyat sırasında kan ihtiyacı oluşabilir.

Dörtlü Tarama Testi Nedir?

Aynı zamanda dörtlü marker veya en kısa haliyle dörtlü test olarak bilinen dörtlü tarama testi hamile bir kadının kanındaki maddelerin seviyelerini ölçen bir doğum öncesi testidir.
Total
0
Share