Göz Altı Morlukları Hastalık Habercisi Olabilir

Göz çevresindeki deri, vücudumuzun en ince derisidir. Gözaltı morlukları, yapısal olabildiği gibi bazı hastalıkların da belirtisini oluşturabilir.

Göz çevresindeki deri,vücudumuzun en ince derisidir. Gözaltı morlukları,yapısal olabildiği gibi bazı hastalıkların da belirtisini oluşturabilir. Göz altı morlukları kansızlık,demir eksikliği ve karaciğer hastalıklarının belirtisi olabilir. Morluklar,aynı zamanda aşırı yorgunluk,uykusuzluk durumunda da ortaya çıkabilir. Kan deri yüzeyine yakın genişlemiş damarlardan geçtiği zaman mavimsi bir renk tonu üretebilir. Göz çevresinde kemik yapısı çukurda olan kişilerde,gölgeleme de gözlerin altında koyu renk oluşumunda katkıda bulunabilir. Göz altındaki damarların geniş olması ve kemik yapısı genelde genetik bir özellik olarak gözlenmektedir. Göz çevresinde sürtünme ve kaşıntıya sebep olan her etken,gözaltındaki cildin koyulaşmasını sağlayabilir. Cilt alerjisi,astım,burun alerjisi ve hatta besin alerjisi göz altında leke ve koyulaşmaya neden olabilir. Yetersiz ve düzensiz beslenmek gözaltı morluklarını artırabilir. Kansızlık ve demir eksikliği durumunda,dokulara yeterli oksijen ulaşamadığı için göz altı derisi mor görünebilir. Buna bağlı gözaltındaki damarlar daha da belirginleşebilir.

Gözaltındaki morlukların nedenlerini:

  • Uykusuzluk ve yoğun çalışma temposunda cilt daha soluk olduğu için göz altındaki toplardamarlar daha belirgin hale gelir.
  • Yaş ilerledikçe kolajen lifleri ( bağ dokusu ) inceldiği için gözaltı derisi saydamlaşır ve var olan koyulaşma daha belirgin hale gelir.
  • Göz altındaki morluk ve koyulaşma karaciğer hastalıklarına ve bazı ilaçlara bağlı olabilir.
  • Bilimsel çalışmalarda,göz altı koyulaşma sebeplerinin oranı;yüzde 40 damar genişlemesi,yüzde 38 yapısal,yüzde 12 tahriş sonrası koyulaşma ve yüzde 10 ‘ u gölge etkisi olarak saptanmıştır.

Tedavi için neler yapılabilir?
Sağlıklı beslenmek,yeterli uyumak,sigara içmemek ve güneş ışınlarından korunmak tavsiye edilir. Eğer kansızlık ve demir eksikliği durumu varsa tedavi edilmesi gerekir. Deri,burun ve akciğerde alerji durumu varsa tedavi edilmesi ve kontrol altına alınması durumunda göz altı morluklarında azalma görünür. Dermatolojik açıdan kapatıcı makyaj dışında,bazı renk açıcı kremler mevcut olmakla birlikte bir uzman hekim tarafından tavsiye edilmesi önerilir.

Dr. Arda Eminzade

Total
0
Shares
Related Posts

Kemik Ölçümü Zamanı

Kemik erimesinin teşhisi için kadınlar, menopoz ve 50 yaş sonrası hem kadın hem erkek 65 yaşından sonra kemik ölçümü yaptırmalı
Total
0
Share