Ortamın etkisi
Yüksek yerler,güneşli,kuru,rüzgarlı havalar,ısıtıcı ve klimalar gözyaşının buharlaşmasını arttırır ve göz yüzeyini kurutur.
Göz kırpma
Gözyaşının göz yüzeyine yayılarak kayganlığının sağlanması göz kırpma ile sağlanır. Göz kırpma ile göz yaşı,gözyaşını boşaltan kanallara doğru itilir,burun ve boğaza gider. Göz kırpmanın azaldığı bilgisayar kullanımı,televizyon izleme,kitap okuma gibi aktivitelerde kuruluk şikayetleri artar.
Yaşlanma
Gözyaşı üretimi yaşlanma ile azalır. Hatta,65 yaşında devamlı gözyaşı üretimi,18 yaşına göre %60 azalır. Göz yüzeyini kaygan ve nemli tutmak için devamlı salınması gereken gözyaşı üretiminin azalması,refleks gözyaşının artmasına sebep olur ve sulanma meydana gelir.
Kontakt lens kullanımı
Gözyaşı buharlaşmasını çok arttırabilir. Bu da tahriş,enfeksiyon,kontakt lens üzerinde daha fazla protein birikimi ve ağrıya sebep olabilir.Kuru gözde kontakt lens intoleransı sık görülür.
İlaçlar
Dekonjestanlar,antihistaminler,diüretikler,kalp ve ülser ilaçları,antidepresanlar göz kuruluğuna sebep olabilirler.
Kuru göz sebepleri nelerdir ?
Çoğunlukla sebebi belli değildir. Kuru göz birlikte herhangi bir sistemik hastalık veya göz hastalığı bulunması şart değildir. Bunun yanında Gözyaşı salınımı yapan gözyaşı bezinde doğuştan yetersizlik,gözyaşı bezinin iltihabı,bir çok romatizmal hastalığın gözyaşı bezinin çalışmasını olumsuz olarak etkilemesi,(romatoid artrit,psöriyatik artrit,sarkoidoz gibi) kirpik diplerinde bulunan meibomius bezlerinin iltihabı gibi durumlara bağlı olarak da kuru göz hastalığı ortaya çıkabilir.
Kuru göz tedavisi nasıl yapılır?
Gözyaşı damlaları,gözyaşı drenajını engellenmesi,doğal gözyaşının takviyesini ve birikmesini sağlar. Bunun için damla ve jel preparatları kullanılmaktadır.Özellikle şiddetli kuruluk durumlarında gözyaşını boşaltan kanalların tıkanması çeşitli yöntemlerle olabilir (tıkaç kullanılması,cerrahi yöntemler,koterizasyon).
Sağlık Editörü