Göz kapağı seyirmesi; zaman zaman alt ya da üst göz kapağının elde olmadan kontrol dışı titreşmesi olarak tanımlanan ve genellikle sadece birkaç saniye süren rahatsız edici bir durumdur. Hastalarımız bu durumda gözlerinde bir rahatsızlık olup olmadığını merak edebiliyor. Genellikle endişe edecek bir şey yoktur çünkü seyirme çoğunlukla önemsiz bir rahatsızlıktır.
Göz seyirmesinin en önemli 3 nedeni
- Yorgunluk, uykusuzluk
- Stres ve anksiyete bozuklukları
- Kafeindir
Bilgisayar kullanımı ve parlak ışıklar da göz seyirmesi için tetikleyici olabilir. Hastalarımızın uyku ve dinlenme saatlerine dikkat etmesi,stresli yaşamdan uzak durması, bilgisayar kullanımını azaltması, evlerinde yumuşak ve parlak olmayan aydınlatmalar kullanmaları ve çay-kahve tüketimini minimale indirmeleri bu şikayetlerinin ortadan kalkmasında yardımcı olabilir. Ayrıca geceleri göz kapağına su bazlı nemlendiriciler ile göz kapağı cildinden yüz kemiğine doğru çok hafif bastırarak masaj yapmaları da faydalı olabilir.
Çoğu seyirmelere neyin sebep olduğunu hiç kimse tam olarak bilmiyor;fakat birçok insan bunların stres ve zihinsel bağlantılı olduğunu belirtmekte. Birçok kişi bunları tedirgin edici bulduğu için endişe eder. Bazıları ise daha ciddi bir sorunun işareti olmasından korkar. Bazı kimselerde göz kapakları nadir görülen bir rahatsızlık olan esansiyel blefarospazm (nedeni açıklanamayan göz kapağı kasılması) nedeniyle kendiliğinden kapanır.
Hastalık Habercisi Olabilir
Göz seyirmeleri çok ender olarak ciddi hastalık belirtisidir. Ciddi yüz tikleri, yüz kaslarındaki spazmlar ve multiple sklerozis (MS hastalığı) göz kapaklarını da etkileyebilir; fakat bu hastalıkların belirtileri, göz doktorunuzun normal göz seyirmesiyle karıştırmayacağı kadar farklıdır. Eğer göz seyirmeniz size önerilen yöntemler ile geçmiyor ise nöroloji tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu muayene sonrasında hastaya nöroloji tarafından MR, tomografi gibi ileri tetkikler de önerilebilir. Göz seyirmeleri çoğu zaman zararsızdır. Belirttiğimiz gibi göz kapağına hafif masaj yapmayı deneyin. Çoğu hastamız bunun seyirmeyi belirgin şekilde rahatlattığını fark eder.
Op. Dr. Murat Moray