Grip aşısını ne zaman yaptırmalıyız? Yılda kaç kez yaptırmak gerekir?

Üst solunum yollarında meydana gelen viral bir hastalık olan grip bakteriyel bir hastalık olmadığından öncelikle antibiyotiklerle tedavisi mümkün değildir.

Ağustos ayı sonundan başlayarak sonbahar ve kış başlangıcı dönemi grip aşısının yapılması (mayıs ayına kadar aşı uygulanabilir) için ideal bir zamandır. Erişkinde yılda bir kez yapılması yeterlidir.

Grip ve zatürre aşılarını ücretsiz yaptırabiliyor muyuz?

65 yaş üstü kişiler altta yatan bir hastalık olmasa bile grip ve zatürre aşısını ücretsiz olarak yaptırabilirler. Altta yatan kronik akciğer hastalığı,diyabet,kalp rahatsızlıkları,böbrek ve karaciğer yetersizlikleri olan hastalar,bu hastalıklarına ait bir sağlık kurul raporu aldıkları takdirde grip ve zatürre aşısından ücretsiz olarak yararlanabilirler.

Grip hangi kişilerde daha tehlikelidir?

  • Kronik akciğer hastaları (bronşit vb.)
  • Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları)
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar,kanser hastaları,immünsupresif kullananlar)
  • Huzurevi,bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar
Dünyada yılda kaç kişinin grip nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor?

Her yıl influenza virüsünün;dünyada 3 ile 5 milyon arasında ciddi olguya,250 bin ile 500 bin arasında ölüme neden olduğu tahmin edilmektedir. Çocukların %20’si gripten her yıl zarar görmektedir. Ayrıca tüm dünyada Grip,İnfluenza virüslerinin neden olduğu çok bulaşıcı bir solunum sistemi enfeksiyonu olduğu için herkes bu hastalığa yakalanabilir. 65 yaş üstü kişilerde ve küçük çocuklarda çok daha ciddi seyredip ölümlere yol açabilir.

Risk Grupları:

  • 65 yaşından büyük kişiler
  • Şeker hastaları (diyabet)
  • Astım hastaları
  • Böbrek bozukluğu (renal disfonksiyonu) olanlar
Bu kişilerde grip nedeniyle gelişebilecek ciddi tablolar nelerdir?
Zatürre gribin önemli bir komplikasyonudur. Grip mikrobunun kendisi zatürreye yol açabileceği gibi grip zemininde üzerine eklenen diğer mikroplarda zatürrenin gelişme riskini artırır. Özellikle risk gruplarında zatürre gelişme riski çok fazladır. Bu tür gruplarda ölüm riski % 20’lere kadar çıkmaktadır. Bunun haricinde gribin belki de en önemli komplikasyonu altta yatan hastalığın alevlenmesidir. Grip nedeniyle kaybedilen hastaların büyük bir çoğunluğu biraz önce de belirttiğim gibi altta yatan diyabet,astım,koah,kalp,böbrek,karaciğer gibi hastalıkların komplikasyonlarının ortaya çıkmasıyla yaşamını yitirmiştir. Bu durum sık görülmektedir.

Kaynak:Sağlık&Yaşam

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Diyabetliler Şeker Kullanamaz mı?

Aşırı şeker tüketimi hızlı yağa dönüşeceği için obezite ve kanser risk oranının artmasına neden olur. Obezitede diyabeti beraberinde getirebileceği için şeker kullanımına dikkat etmek gerekir.

Sar Değeri Nedir?

Kullandığınız cep telefonları bir radyo alıcısı ve vericisidir. Bundan ötürü radyo dalgalanmalarına maruz kalınmaması için belli bir stardartlara göre üretilmeleri gerekmektedir.
Total
0
Share