Klinik olarak yüksek ateş,halsizlik,öksürük,baş ağrısı,şiddetli kas ve eklem ağrıları ile seyreden grip;zatürre,sinüzit ve kulak iltihabı gibi enfeksiyonlara neden olması sebebiyle korunması ve kontrolü büyük önem taşıyan bir rahatsızlıktır. Hastalık;öksürme,hapşırma ve konuşma sırasında ortama saçılan virüs parçacıkların solunması ile kişiden kişiye geçer. Grip kendini virüsünün bünyeye girmesinin ardından gelen ilk 12 gün;ani olarak titreme ile gelen yüksek ateş,baş ağrısı,kas ağrısı,ışığa hassasiyet ve iştahsızlık belirtileri ile gösterir. Hastalığa eşlik eden ateş genelde 3 gün sürmektedir. Boğazda ağrı,burun akıntısı ve tıkanıklık,kuru öksürük ve seste kalınlaşma görülür.
Çocuklarda Grip Nasıl Gözlenir?
Çocuklarda genel belirtilere kusma,karın ağrısı,ishal,bulantı da eklenebilir. Hastalık genellikle bir hafta sürer. Başlangıçta yüksek olan ateş düştükten sonra ilerleyen günlerde tekrar çıkabilir. Bu gibi durumlarda grip seyri sırasında gelişebilecek diğer hastalıklar bakımından da tetikte olunmalı ve mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.
Grip Tedavisinde Antibiyotik Kullanılır mı?
Grip tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Antibiyotikler,sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir. Atibiyotikler,grip salgını dâhil olmak üzere virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için çözüm sağlamamaktadır.
Gripten Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Evde dinlenme;özellikle çalışanlar ve öğrenciler için hastalığın yayılımının önüne geçer. Bol sıvı tüketimi,hastalık döneminde meyve ve sebze tüketiminin arttırılması,yaşanan belirtilere yönelik olarak ateş düşürücü,ağrı kesici ilaçların kullanımı önerilir. Bulunulan ortamın sık sık havalandırılması,hastanın kalabalık ortamlarda bulunması gerektiğinde maske kullanması hastalığın yayılımının önlenmesine katkı sağlar. Ellerin yıkanması hastalıkların pek çoğunda olduğu gibi gripte de hem hasta hem de hasta olmayanlar için en önemli korunma yoludur.
Dr. Fatma Apaydın