Hamile Yogası Nedir?

Hamile yogası, nefes, esnetici ve rahatlatıcı hareketler ve derin gevşemeyi içeren bir seans. Sadece doğum için değil, sağlıklı bir hamilelik için hamile yogası yapıyoruz.

Derin nefeslerle bebeğimize daha fazla oksijen taşıyor, doğru nefes almayı öğreniyoruz. Nefes meditasyonu sonrasında yaptığımız hamile yogası hareketleri, hamilelikte en çok hissedilen sıkıntıları gidermek için birebir.

Nedir bu sıkıntılar?

  • Bel ve sırt ağrısı
  • Kalçalarda ağırlık
  • Bacaklarda ve siyatik bölgesinde kramplar
  • Ellerde ve ayaklarda şişmeler
  • Kasıklarda gerilmeler, kasılmalar
  • Karında gerginlik ve kramplar
  • Nefeste daralma ve sıkışıklık 

Yaşanan bütün bu sorunların çaresi Zeynep’le Hamile Yogası’nda var ve tabii ki normal doğuma hazırlanmak için yoga yapıyoruz. Bizzat doğal doğum yapmış bir anne olarak hem yoga hareketleriyle hem de deneyimlerimle anne adaylarını normal doğuma hazırlamaya çalışıyorum. Hareketlerimizden sonra tatlı yorgunluğumuzu gidermek için uykuda bile yaşayamadığımız bir dinlenme sağlayan derin gevşeme bölümüyle seansımızı noktalıyoruz.

Daha önce hiç yoga yapmamış olabilirsiniz, hiç sorun değil. Derslerim tamamen hamilelere özeldir ve her seviyeye, hamileliğin her haftasına uygundur. Bebeğinizle baş başa harika bir saat geçirmek isterseniz derslerime katılabilirsiniz. Acıbadem Hastaneleri’nin ev sahipliğinde Philips Avent ve Bella B sponsorluğunda ücretsiz olan derslerime tüm hamileler davetlidir.

Hangi hafta başlanmalı?

Hamile Yogası hamileliğin tüm dönemleri için uygundur. Her 3 trimester için belirlenmiş hareketlere uyulur ise ilk haftalardan itibaren hamile yogası yapılabilir. Hamileliğinizden önce spor, yoga, pilates yapıyorduysanız doktorunuza danışarak ilk haftalardan itibaren başlayabilirsiniz. Aksi takdirde 12.haftadan itibaren başlamanız daha uygun olur. Haftada 2 gün 60 dakika yapılan hamile yogası hamilelikte çok olumlu faydalar sağlar.

Ne zaman bırakılmalı?

Hamileliğin son gününe kadar eğitmen eşliğinde, 3.trimester’e ait hareketlerle hamile yogası yapılabilir. Hatta doğum başladığında bile eğitmen ile yapılan yoga veya doula ile yapılan egzersizler hem doğuma harika bir başlangıç hem de salgılanan oksitosin hormonu ve yapılan rahatlatıcı ve esneten hareketler sebebiyle normal doğum sürecine harika bir destek sağlar.

Nelere dikkat etmelisiniz?

  • Katılım öncesi doktorunuzdan onay almaya
  • Eğitmen eşliğinde çalışmaya
  • Derslere düzenli katılmaya
  • Bedeninizi dinleyip sınırlarınızı belirlemeye ve hareketleri kendi bedeninize uygun şekilde yapmaya dikkat etmelisiniz.

Katılanların Yorumları:

“Sakin ve huzurlu geçirdiğim saatler bedenimi de rahatlatarak bana daha kolay bir hamilelik geçirmemi sağladı. Kaslarımın kuvvetlenip, vücudumun esnediğini ve ağrıları minimum düzeyde geçirdiğimi söyleyebilirim. Kısacası hamileliğimde yaptığım en doğru şey yoga oldu.”

“12. hafta hamilelik döneminden itibaren yoga derslerine katıldım. Yakın zamanda anne olmuş hamilelik döneminde ne gibi sıkıntılar yaşanacak bilen birinden ders almak çok faydalı oldu. Hamileliğim boyunca siyatik, kramp, bel ağrısı gibi şikayetlerim olmadı. 40+5 de doğum yapmama ve bebeğim büyümesine karşın karında yer açma hareketlerin sayesinde hiç sıkıntı yaşamadım. Çok rahat bir hamilelik geçirdim ve sadece 12 kilo aldım. Normal doğum yaptım ve sancı çektiğim 12 saat boyunca hep senin dediklerini uyguladım. Tüm bunları seninle yaptığımız derslere borçluyum.”

“Hamileliğimin 12. haftasında Zeynep’le Hamile Yogası’na başladım. Doğum için son günlerim, heyecanla bebeğimin dünyaya gelmesini bekliyorum. Bu olağanüstü süreci hamile yogası yaparak geçirmek hem bana hem de bebeğime çok iyi geldi. Birçok hamile arkadaşımın yaşadığı el ve ayak bileklerinde şişlik, bel ağrısı, siyatik ağrısı gibi sorunları yaşamadım. Bunu sana borçluyum Zeynep… Senden öğrendiğim hareketleri evde de yaptım ve hala yapıyorum. Hamile yogası yapmayı düşünenlere tavsiye ederim.”

Uzm. Zeynep Gözübüyük

Total
0
Shares
Total
0
Share