Katarakt ve Bebekler
Bebeklerde katarakt oluşmasında annenin gebelik sırasında geçirdiği hastalıklar,kullandığı ilaçların rolü vardır.Vücudunun başka bir yerinde anomali ile birlikte katarakt meydana gelebilir.Kataraktlı bir bebeğin tedavisi çok önemlidir.Çünkü o gözde ileri derecede tembellik meydana gelir.Bebeklik kataraktının çoğu göz kayması yani şaşılık diye gelir.Burada en önemli olan şey çocuğun gözünü en kısa zamanda tedavi ederek diğer gözü ile görme seviyesine getirmek.
Behçet Hastalığı ve Katarakt Ameliyatı
Behçet hastalığı gözün ön segmentini tutan iltihaplardan bir tanesidir. Buna bağlı olarak katarakt çok sık gelişir. Takip eden doktor görme azlığının nedeni olarak kataraktı görmüş ise ameliyat olmasında fayda vardır.
Üveit ve Katarakt Ameliyatı
Üveitli bir hastada katarakt gelişmiş ise tabii ki katarakt ameliyatı olmalıdır.Ama bunun için alınan bir takım önlemler vardır.Özel bir göz içi merceği kullanılır.Hasta yakın takip edilir. Bu ameliyat üveit atağını tekrar ortaya çıkarabilir.Buna yönelik önlemler alınır.Tabiki üveitli hastaların katarakt ameliyatı zamanı geldiği zaman olması gerekir.
Sarı Nokta Hastalığı ve Katarakt Ameliyatı
Sarı noktanın yaşa bağlı hastalığından bahsedilir ise o da ileri yaş hastalığıdır. Onun hangi tip olduğunu bilmek lazım. Yaşa bağlı Senil Maküla Dejeneresansı’nda retinada görmeyi engelleyen bir hasar vardır. Eğer önde de katarakt var ise görmeyi azaltan iki engel var demektir. İki engelden birini,kataraktı alır zaten arkada az gören dokuya biraz destek olunur.
Göz Tansiyonu ve Katarakt
Katarakt ameliyatı göz tansiyonu ameliyatı olmuş hastalarda biraz daha zorlaşmaktadır. Ancak katarakt ameliyatının kendisi göz tansiyonunu düşürücü bir etki yapar. Ameliyat öncesi göz damlası kullanan hastanın ameliyat sonrası ya damlası azaltılır yada kesilir.
Katarakt ve İlaç Tedavisi
Kataraktın ilaç tedavisi yoktur.Katarakt göz merceğinin bir nevi yaşlanmasıdır ve katarakt sonucu oluşmuş hasarı ilaç ile geri döndürmek mümkün değildir.
Doç. Dr. Bozkurt Şener