“Her gebelikte bir diş kaybedilir” Sözü Doğru Mu?

Eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, hamilelikte ağız ve diş bakımıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar ve dikkat edilmesi gereken konular

Hamileliğe bağlı olarak meydana gelen hormon seviyelerindeki değişiklikler,ağız sağlığını da etkiler. Anne adayları hamilelik döneminde,ağız sağlığına normal dönemlere göre daha fazla özen göstermelidir. Eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız,hamilelikte ağız ve diş bakımıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar ve dikkat edilmesi gereken konular…

“Her gebelikte bir diş kaybedilir”sözü doğru mu?

Her hamilelikte bir dişin kaybedildiği gibi bir düşünce halk arasında yaygındır. Halbuki bu düşüncenin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Tamamen ağız bakım eksikliği ile ilgilidir. Nasıl sağlıklı bir kişinin durup dururken dişini kaybetmesi söz konusu değilse,anne adayı da dikkatli olduğu takdirde diş kaybı veya diğer diş sorunlarını yaşamayacaktır. Hamilelikte diş kaybının sebebi hamilelik değil,dişlerin çürümesidir.

Hamilelikte diş çürükleri artar!

Diş çürükleri de halk arasında çok yaygın olarak bilinenin aksine hamilelikte artmamaktadır. Hamilelikte çürük eğiliminin artması,enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla alınan karbonhidrat miktarındaki artış ile ilgili olabilmektedir. Dişlerin üzerinde biriken yiyecek artıkları ve mikroorganizmalar (plak) dişi çürütecek asitleri oluştururlar. Mikroorganizmalar varlıklarını sürdürmek için ihtiyaç duydukları nişastayı ise yediğimiz yiyeceklerden temin ederler. Her nişastalı ya da şekerli bir besin yediğimizde ağzımızın içinde çok güçlü bir asit ortam oluşur ve bunun normale dönmesi yaklaşık 20 dakika sürer. Gün içinde sürekli atıştırma halinde olursa bu asit ortam hiç nötralize olmaz ve dişlerimiz hızla çürür.

Beslenme,gebelik ve ağız sağlığı arasında nasıl bir ilişki var?

Pek çok kadın gebelik boyunca ana öğünler arasında atıştırmaya isteklidir. Bu,normal bir durum olmakla beraber,şekerli gıdaları sık tüketmek diş çürüklerine davetiye çıkarabilir. Gün içinde sıkça yemek yemeniz gerekiyorsa,tercihinizi şekerli ve nişastalı besinlerden çok meyve,sebzeler;asitli içeceklerden ziyade süt ürünleri ve su yönünde kullanmanız daha uygun olacaktır.

Beslenme

Dengeli beslenmeniz hayatınızın her döneminde olduğu gibi hamilelik döneminizde de çok önemlidir. Ayrıca hamileliğiniz süresince yedikleriniz bebeğinizin gelişimini de doğrudan etkiler. Diş gelişimi de bu süreçte etkilenebilir. A,C,D vitaminlerini,kalsiyumu,proteini ve fosforu yeterli miktarda almanız çocuğunuzun sağlıklı dişleri olmasını sağlar.

Çocuğunuzun dişleri için gerekli olan kalsiyumun kaynağı sizin dişleriniz değil,beslenmenizde aldığınız kalsiyumdur. Eğer yeterli miktarda kalsiyum almazsanız,vücudunuz kemiklerinizden kalsiyum alacaktır. Süt ve süt ürünleri,beslenmenizdeki kalsiyum kaynaklarınızdır.

Dr. Umut Çakan

Total
0
Shares
Related Posts

Ağız ve Diş Sağlığı

Yeterli ve dengeli beslenme de esas olan kişinin yaşına,boyuna,cinsiyetine ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre belirlenen kişinin gereksinimi olan tüm besin öğelerini yeterli miktarda besinler aracılığıyla almasıdır.
Total
0
Share