Horlamayı İlaçsız Önlemenin Yolları

Horlamayı önleme konusunda size yardımcı olacak ipuçlarına göz atmanızda fayda var.

Yetişkinlerin %45’i horlama problemi yaşıyor. Sizde bu grup içerisinde olabilirsiniz,horlama göz ardı edilemeyecek ciddi bir hastalıktır.

Horlama ilk olarak,eşinizin ayrı yatakta uyumasına yol açabilir. Horlama,evlilikte sorunlara yol açabileceği gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.Horlama problemi yaşayan insanların %75’i kalp hastalığı ve obstrüktif uyku apnesi problemi yaşamakta.

Horlama önleyici ilaçları tercih etmeden önce bunun yerine horlamayı durdurmaya yardımcı olabilecek bu doğal çözüm ve yaşam tarzı değişikliklerini deneyin;

1. Uyku Konumunuzu Değiştirin
Sırt üstü yatmak dil,boğaz ve damak açısından sıkıntı oluşturabileceği için yan yatmak horlamayı önleyici çözümlerden olabilir. Yan yatma konusunda sıkıntı çekiyorsanız vücut yastığı (tüm vücudunuzu destekleyen tam boy yastık) işinizi kolaylaştırabilir. Ancak bu pozisyon boyun ağrısına ve devam ettiği sürece uyku apnesine neden olabilir. Bu durumda doktorunuza danışın.

2. Kilo Verin
Kilo vermek bazı insanlarda horlamayı önleyebilir,fakat herkes için geçerli değildir. İnce insanlar da horlayabiliyor,yani kilo vermek bazı insanlar için çözüm olduğu gibi bazıları için olmayabiliyor.

3. Alkol Kullanımından Kaçının
Uyku saatinden 4-5 saat öncesinde alkol tüketmek horlamaya sebebiyet verebilir. Normalde horlamayan insanlar bile uyumadan önce alkol tüketimi sonrası horlayabilmekte.

4. İyi Uyku Hijyeni Oluşturun
Kötü uyku alışkanlıkları (aynı zamanda uyku hijyeni olarak da bilinir),alkol ile benzer etkiler gösterebilir. Örneğin horlamayan bir kişi uzun çalışma saatleri sonrasında horlama problemi ile karşı karşıya kalabilmekte.

5. Burun Yollarınızı Açın
Burnunuzun tıkalı olması horlama problemine yol açabilir. Burnunuz,soğuk algınlığı ya da diğer nedenlerden tıkanmış ise daralır ve bu sebeple horlama oluşumuna davetiye çıkarır. Yatmadan önce sıcak bir duş almak,burun yollarınızı açmanıza yardımcı olabilir.

6. Yastığınızı Değiştirin
Yatak odanızdaki ve yastığınızdaki alerjenler horlama sebebi olabilir. Yastığınızı en son ne zaman havalandırdınız ya da değiştirdiniz? Toz akarları yastıkta birikerek horlamaya yol açan alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Buna ek olarak evcil hayvanınız var ise haytan tüyü de alerjenleri tetikleyebilir.

Eğer gün boyunca normal hissediyor fakat geceleri burnunuz tıkanıyor ve horlamaya sebebiyet veriyorsa,odanızdaki herhangi bir şeyin alerjik reaksiyona sebebiyet vermesi çok büyük bir olasılıktır.
Yastığınızı toz akarlarından arındırmak için haftada bir iyice yıkayıp,havalandırın. Her altı ayda bir yastığınızı değiştirin.

Ayrıca,horlamayı önlemek için tasarlanmış özel yastıklar alınabilir,fakat bu yastıkları almadan önce dikkat edilmesi gereken konu boyun ağrısına sebebiyet verebilmeleri. Bu sebeple horlamayı önleyici özelliği olduğu ileri sürülen her yastık alınmamalı,size iyi gelebilecek bir yastık detaylı araştırma sonrasında veya doktor tavsiyesince seçilmelidir.

7. Bol Sıvı Tüketin
Bol sıvı tüketmeye özen gösterin. Özellikle susuz olduğunuzda burun sıvı salgılar ve damaklara yapılabilir,bu durum ise horlamaya sebebiyet verebilir.
Genel olarak iyi uykuyu elde etmek için,yatmadan önce alkol tüketimini kesebilir ve sıcak bir duş alabilirsiniz. Bu basit uygulamalar horlamayı önlemede büyük fark yaratabilir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Sağlıklı Havuz Kullanımı İçin Öneriler

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadi Rüştü Vural, yazın gelmesiyle gündeme gelen sağlıklı havuz ve deniz kullanımı konusunda çok önemli uyarılarda bulundu. İşte sağlığınızı koruyarak yüzmek için yapmanız gerekenler;
Total
0
Share