HPV Testi

İnsan papillom virüsü testi, genital siğil, anormal servikal hücre veya servikal kansere yol açan insan papillom virüsünün varlığını tespit etmek için kullanılan bir testtir.

Şu durumlarda doktorunuz HPV testini önerebilir.

  • Pap testi belirsiz signifikansa sahip atipik skuamöz hücreler (ASCUS) göstererek anormal çıkmışsa
  • 30 yaş veya üzerindeyseniz

HPV testi sadece kadınlarda uygulanır. Erkeklerde virüsü tespit etmesi için henüz bir HPV testi mevcut değildir. Fakat erkekler HPV enfeksiyonu kapabilir ve virüsü seks partnerlerine geçirebilir.

Neden yapılır

HPV testi serviks kanseri için bir tarama testidir fakat kansere sahip olup olmadığınızı belirleyemez. Bunun yerine sistemde servikal kansere yol açan HPV virüsünün varlığını tespit eder. 16 ve 18 de dahil olmak üzere belirli HPV türleri serviks kanseri riskini artırır.

Yüksek servikal kanser riski taşıyan bir HPV virüsüne sahip olup olmadığınızı bilmek doktorunuzla birlikte tedavinin sonraki aşamalarına daha iyi karar verebileceğiniz anlamına gelir. Bu aşamalar takip gözlemleri, ek testler, anormal veya prekanseröz hücrelerin tedavisini kapsayabilir.

30 yaşının altındaki kadınlarda rutin HPV testi kullanımı tavsiye edilmez ve yeterince faydalı değildir. HPV cinsel ilişki yoluyla yayılır ve genç kadınlar arasında çok yaygındır. Bu sebeple test sonuçları sıklıkla pozitif çıkmaktadır. Fakat HPV enfeksiyonları çoğunlukla 1-2 yıl içinde kendi kendini temizlemektedir. Kansere yol açan servikal değişikliklerin oluşumu genellikle 10 yıl veya daha fazla sürmektedir. Bu sebeplerden ötürü HPV enfeksiyonundan kaynaklı servikal değişikliklerin tedavisini görmek yerine dikkatli bir şekilde bekleme yolunu seçebilirsiniz.

Riskler

Herhangi bir tarama testinde olduğu gibi, HPV testi de yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuç riskleri taşımaktadır.

  • Yanlış pozitif. Yanlış pozitif test sonucu gerçek olmadığı halde yüksek risk taşıyan bir HPV türüne sahip olduğunuzu gösterir. Bu sonuç, kolposkopi veya biyopsi gibi gereksiz takip prosedürlerine ve test sonuçları hakkında lüzumsuz yere endişelenmenize sebep olabilir.
  • Yanlış negatif. Yanlış negatif test sonucu HPV enfeksiyonun mevcut olduğunu fakat testte görünmediğine işaret eder. Bu durum takip test ve prosedürlerinin ertelenmesine yol açabilir.

Nasıl hazırlanılır

HPV testi için özel bir hazırlık gerekmez. Fakat bir HPV testi genellikle Pap testi ile birlikte yapıldığı için şu önlemleri alarak her iki testin de mümkün olduğunda doğru sonuçlar vermesini sağlayabilirsiniz:

  • Testten 2 gün önce cinsel ilişki, suyla yıkama, vajinal ilaç, sperm öldürücü köpük, krem veya jellerden kaçının.
  • Test gününü regl dönemine denk getirmemeye çalışın. Test bu dönemde yapılabilir fakat döngünün farklı bir zamanında daha iyi hücre örnekleri toplanabilir.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

HPV testi genellikle, anormallik veya kanseri araştırmak için serviksten hücre alınan Pap testiyle aynı zamanda yapılır. HPV testi, Pap testi için alınan örnek üzerinden veya servikal kanaldan ikinci bir örnek alınarak uygulanabilir.

HPV testi sırasında

Birleşik Pap-HPV testi doktorun ofisinde uygulanır ve sadece birkaç dakika sürer. Test için tamamen soyunmanız veya sadece bel altında kalan kıyafetlerin çıkarılması istenebilir.

Öncelikle muayene masasına dizleriniz bükülmüş şekilde sırt üstü yatmanız gerekir. Topukların marsipet denilen bir destek sayesinde dinlenmesi sağlanır.

Doktorunuz spekulum adı verilen bir aleti yavaşça vajina içine yerleştirir. Spekulum vajina duvarlarının ayrı durmasını sağlar ve bu şekilde doktor serviksi kolay bir şekilde görebilir. Spekulumun yerleştirilmesi pelvik bölgesinde baskı hissedilmesine sebep olabilir. Bazen, spekulum ilk kez takıldığında soğukluk hissi verir.

Daha sonra doktorunuz yumuşak bir fırça ve spatula adı verilen düz bir kazıma aletini kullanarak serviks hücre örneklerini alır. Bu aşama acıya yol açmaz; hatta örneğin alındığını bile hissetmeyebilirsiniz.

HPV testi sonrasında

Herhangi bir kısıtlama olmaksızın normal günlük faaliyetlerinize devam edebilirsiniz. Sonuçları ne zaman alabileceğinizi doktorunuza sorun.

Sonuçlar

HPV test sonucu  pozitif veya negatif olarak değerlendirilir.

  • Pozitif HPV testi. Pozitif test sonucu servikal kanserle bağlantılı bir HPV türüne sahip olduğunuzu gösterir. Şu anda servikal kanseri olduğunuz anlamına gelmez fakat ileride bu hastalığın oluşabileceğinin belirtisidir. Doktorunuz, enfeksiyonun temizlenip temizlenmediğini veya servikal kanser belirtilerini kontrol etmek için muhtemelen 6 ay ile 1 yıl içerisinde takip testi tavsiye eder.
  • Negatif HPV testi. Negatif test sonucu, rahim ağzı kanserine neden olan HPV türlerinden herhangi birinin mevcut olmadığı anlamına gelir.

Test sonuçlarına dayanarak, doktorunuz bir sonraki adım olarak aşağıdakilerden birini önerebilir:

  • Normal izleme. Eğer 30 yaş üzerinde iseniz, HPV testi negatif ve Pap testi normal ise, genel olarak testin üç yıl içinde tekrarlanması tavsiye edilir.
  • Kolposkopi.  Bu takip prosedüründe, doktorunuz serviksi daha yakından incelemek için özel bir büyüteç (kolposkop) kullanır.
  • Biyopsi. Bazen kolposkopi ile birlikte yapılan bu prosedürde doktor, mikroskop altında incelenmek üzere serviks hücre örneği alır (biyopsi).
  • Anormal servikal hücrelerin çıkarılması. Anormal hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesini önlemek için doktorunuz anormal hücre içeren dokuların alınmasını tavsiye edebilir.
  • Bir uzmanla görüşmek. Pap testi veya HPV test sonuçları normal değilse doktorunuz muhtelemen sizi kolposkopik muayene için bir jinekologa sevk eder.  Test sonuçları kanser olabileceğinizi gösterirse, bayan genital kanal kanseri tedavisinde uzmanlaşmış bir doktora (jinekolojik onkolojist) yönlendirilebilirsiniz.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Karotid Anjiyoplasti ve Stent

Karotid anjiyoplasti felçleri önlemek ya da tedavi etmek için tıkalı atardamarları açarak yapılan bir operasyondur. Boyun arterleri boynun iki tarafında konuşlanmış ve beyne kan sağlayan ana atardamarlardır.
Total
0
Share