HPV enfeksiyonu bilinirse kendini kötü hissetmek normal midir?
Bazı insanlar kendilerini kötü hissederler. Utanmak,korkmak,kafa karışıklığı,cinsel isteksizlik HPV enfeksiyonu taşıdığını öğrenen insanlarda sık rastlanan problemlerdir. Enfeksiyonun nereden ve ne zaman alındığı bilinmemesine rağmen eşler suçlanır. Pek çok insan kanser olacağı endişesine kapılır veya bir daha artık hiç eş bulamayacağı endişesine kapılır. Bütün bunlar insanca tepkilerdir ve normaldir. Bir süre sonra,HPV’nin normal ve sağlıklı bir yaşamı bozmayacağı keşfedilir. Bunun için sizi izleyen hekiminizin tıbbi yönlendirmesi ve desteği önemlidir.
Nasıl tedavi edilir?
HPV enfeksiyonunun tedavisi henüz yoktur. Ancak,HPV ile enfekte olmuş ve habis bir davranış gösterme adayı olan hücrelerin ortadan kaldırılması mümkün olabilmektedir. Problemin yerine,zamanına,şekline,ilerleme derecesine,patoloji ve HPV genetik test sonuçlarına göre uygulanacak tedavi türüne hekiminiz karar verecektir
Rahim ağzı kanserinde risk faktörleri:
- HPV infeksiyonu. Bulaşıcı,cinsel ilişki yoluyla geçer..Rahim ağzı,rahim boynu,penis ve derinin değişik bölgelerinde tipik görünümlü lezyonlara neden olur.
- Erken yaşta cinsel ilişki
- Çok sayıda eş ile korunmasız cinsel ilişki
- Çok sayıda eş ile ilişkiye girmiş eş ile korunmasız cinsel ilişki
- Düşük sosyo-ekonomik tabakadan olmak
- Düşük eğitim düzeyi
- Yaşlılar veya diğer sağlık taraması az olanlar
- Sigara kullanımı veya sigaraya yoğun maruz kalma
- Oral kontraseptif kullanımı
- Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar,HIV taşıyıcıları.
Korunma yolları nelerdir?
Cinsel ilişki yaşındaki herkes bu sık rastlanan virüs ile karşı karşıya gelebilir. Riski azaltmanın yolları şunlar olabilir:
- Sizin ve eşinizin tek eşli olması. Eş sayısı arttıkça HPV ve diğer cinsel hastalıkları edinme riski artar.
- Normal olmayan hücresel değişiklikleri bulunan birisinin tedavi olana dek veya değişiklikler normale dönene dek cinsel ilişkide bulunmaması bulaşma riskini azaltmakta yardımcı olabilir.
- Kondomlar doğru kullanıldıkları takdirde HPV bulaşma riskini azaltabilir. Ancak unutulmamalıdır ki kondomlar sadece kapladıkları bölgeden bulaşmayı önlerler,tüm genital bölgeyi kaplamazlar. Bu yüzden koruyuculukları %100 değildir.
- Sperm öldürücü kremler,köpükler veya jellerin HPV’ye karşı koruyucu oldukları kanıtlanmış değildir ancak cinsel yol ile bulaşan diğer bazı etkenlere karşı koruyucu olabilirler.
- Daha önce HPV’nin belli bir tipi ile enfeksiyon geçirmiş kişilerde bağışıklık gelişmiş olacağı için yine aynı tip HPV ile enfekte olma ihtimali bulunmamaktadır.
- Unutulmamalıdır ki,pek çok insan yaşamı boyunca HPV’nin bir veya birden fazla tipi ile enfeksiyon yaşamış ve bu enfeksiyonlar hiç belirti vermeden ve iz bırakmadan kendiliklerinden iyileşmişlerdir.
- Yanlış yargılara ve korkulara düşmemek ve gerçeklere dayalı doğru davranışlar gösterebilmek için eşlerin HPV’yi doğru tanımaları gerekmektedir.
KRONİK MİYELOİD LÖSEMİ (KML)
KML,kan hücrelerinin kanseridir. Kemik iliğini habis lösemi hücreleri doldurur. Bu hücrelerin çoğu dolaşımdaki kana da geçerek dalak,karaciğer ve diğer bazı organların genişleyerek büyümelerine neden olurlar. KML hastalarının çoğunda Philadelphia (Ph) kromozomu denilen sitogenetik bulgu vardır. Philadelphia kromozomu 9 ve 22 no’lu kromozomların uzun kollarının yer değiştirmesi (resiprokal translokasyonu) sonucu oluşur. iki kromozom arasındaki bu alış-veriş sonucu 22. kromozomdaki BCR geni le 9. kromozomdaki ABL geni birleşerek normal hücrelerde bulunmayan yepyeni bir füzyon proteini oluşturur. Bu protein tirozin kinaz aktivitesinde olup hücre içinde sinyal yolaklarını harekete geçirerek kontrolsüz hücre çoğalmasına neden olur. Günümüzde tirozin kinaz aktivitesini doğrudan hedefleyen modern ilaçlar sayesinde KML tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. KML tanısında,tedavi planlanmasında,tedavinin yararlı olup olmadığının izlenmesinde,erken nüksün belirlenmesinde genetik testler kullanılmaktadır.
Doç. Dr. Mustafa cengiz Yakıcıer