İnsüline Bağımlı Diyabet Hangisi?

Diyabet kanda şekerin olması gereken düzeylerin üzerine çıkması olarak tanımlanabilir.

Metabolizma hastalıkları pratik olarak düşünüldüğünde diyabet kanda şekerin olması gereken düzeylerin üzerine çıkması olarak tanımlanabilir. Artan şeker düzeyleri dolaylı ya da dolaysız olarak vücudun tüm organ sistemlerini olumsuz etkiler. Organların normalde gerçekleştirdikleri fonksiyonları yerine getirememesine yol açar. Diyabete yol açan farklı mekanizmalar vardır. Pankreastan salgılanan insülin hormonu vücudun yakıtı olan glukozun (şeker) vücutta kullanılmasını sağlar. Eğer bu hormon pankreasta üretilemezse kan şekerleri yükselecektir. Bu pankreası olumsuz etkileyecek hastalıklar sonucu olabilir.


Pankreas Alarm Vermeye Başlıyor

Pankreasın ameliyatla alınmak zorunda kalınması ya da pankreatit dediğimiz bu organın hastalığı sonucu olabilir. Ancak insülin hormonunun eksikliği ile ortaya çıkan diyabetin en sık sebebi genetik olup,harabiyet sonucu pankreastan insülin salınımının gerçekleşmemesidir.
"Tip 1"ya da "insüline bağımlı diyabet"denen bu tip diyabet çocukluk,ergenlik ya da genç erişkinlik döneminde ortaya çıkar.
"Tip 2"diyabet ise erişkin tipi ya da halk arasında yaşlılık diyabeti olarak da adlandırılır. Burada mekanizma farklıdır.
Temelde insülinin etkisini gösterememesi yani insülin direnci yatar. İnsülinin kandaki şekeri dokulara sokarak yakılmasını sağlamasında sorun vardır. Bu nedenle kanda şeker birikmeye başlar. Bunlardan ayrı gebelik süresince ortaya çıkabilen geçici "gebelik diyabeti"ve ilaçlara bağlı gelişen "ikincil diyabet"tipleri vardır.İkincil diyabete yol açan en sık karşılaşılan ilaçlar kortizon türevleridir.


Doç. Dr. Rüştü Serter

Diyabet Kliniği

Endokrinoloji

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Sünnet Kaç Yaşında Yaptırılmalı?

Okullarında kapanmasıyla sünnet sezonu başlamış olacak. Ama ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Çocukların kaç yaşında sünnet olacağına doğru karar vermeliler.

Lazer İle Katarakt Tedavisi Olur Mu?

Göz hastalıkları ile ilgili yanlış bilgiler beraberinde mağduriyeti de getirir. En doğru adım, alanında uzman bir hekime danışmaktır. Kişinin hiçbir şikayeti olmasa dahi yılda en az 1 kere göz muayenesi olması gerekir.

Şişmanlık ve Kalp Damar Hastalıkları

Kilonuzun normal ağırlıkta olması kalp sağlığınız açısından önem taşır. Bu nedenle sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı oluştururken besin tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.

Nerede O Eski Bayramlar…

Geçen zaman, değişen dünya, eskiye özlem duyma, yeniye uyum sağlama, insanların hayatlarında kabul ettiği gerçeklerin arasında yer alıyor. Bu noktada bayramların hayatımızdaki yeri de git gide değişiyor belkide...
Total
0
Share