Yoğun iş temposundan kaynaklanan hastalıklar,kronik yorgunluk,stres ve ergonomik bozukluklar gibi iş hayatının en sık rastlanan sağlık problemleridir. İş gücü kayıplarını önlemek,çalışanın memnuniyeti ve performansını artırmak için bu sağlık problemleri çözülmelidir.
İş yerinde çalışanlara check-up,medikal koçluk,ergonomi gibi sağlık hizmetleri verilmeli.İş yükü ve çalışma gücünün en iyi şekilde dengelenip,hem çalışanın sağlığını koruyan,hem de üretimin artmasını sağlayan insan –makine –çevre sisteminin başarılması için biyolojik bilginin anatomi,fizyoloji ve deneysel psikoloji alanlarında uygulanmasına ergonomi denir. Çalışanların performansını artırmak,işe devamsızlığı ve zaman kaybını önlemek adına bu sağlık hizmetleri büyük önem taşıyor.
Ergonomik olmayan iş ortamları çalışanlarda kronik kas ağrıları,kas tutulmaları,uyuşmalar ve hareket kısıtlılığı gibi sağlık sorunlarına yol açar.
İş yerinin çalışma alanı ve ekipmanlarının ısısı,havalandırması,aydınlatması,gürültü düzeyi ile mesai ve dinlenme şartları önemlidir.
Çalışanlara bilgisayar karşısında doğru oturma,sandalye ayarı,elleri doğru kullanma,saat başı mola verip baş ve boyun egzersizleri yapma gibi konularda eğitim verilmelidir.
Sağlık Editörü