Başlangıçta tamamı canlı olarak getirtilen büyükbaş hayvanların barınma,bakım ve kesim gibi aşamalarında yaşanan fiziki sıkıntılar nedeniyle kesilmiş et ithaline de başlanmıştır.
Sığır etleri orijin ülkede Bakanlığımız elemanlarınca incelenmekte ve kontrol edilmekt;teknik,sağlık ve hijyenik koşulları bakımından uygun bulunmuş mezbahalardan elde edilmekte,sağlık muayenesi yapılarak,örf ve adetlerimize uygun olarak kesilmektedir. Parçalanma sırasında yapılan kontrollerde uygun bulunmayan etlerin ithal edilmesine izin verilmemektedir.
Kesim sonrası taze soğutulmuş etler 18-24 saat içerisinde en çok 4°C olacak şekilde soğutularak 0-4°C de depolanmakta ve 14 gün süresince tüketimine izin verilmektedir. İthal edilen etler fiili ithalat aşamasında Bakanlık tarafından belirlenen kontrol ve/veya analizlere tabi tutulmaktadır. Özellikle hormon,antibiyotik kalıntısı,bulaşıcı hastalıklar açısından kontrol ve analizleri yapılmaktadır. Deli dana hastalığı taşıma riskine karşı,hastalık tesbit edilmemiş ve hayvansal kökenli yem tüketmemiş hayvanlar ithal edilmektedir. Her karkastan alınan şahit numuneler,kalıntı izleme analizlerine alınmaktadır. Canlı veya karkas her hayvanın soy ve yetiştirme bilgileri bulunmaktadır.
İster ithal ister yerli olsun,uygun kesilmiş,muayene ve analizleri yapılmış,doğru saklama ve hazırlama koşullarında tabağımıza ulaştığı takdirde yerli- ithal bütün etler kesinlikle güvenlidir. Yasal çerçevede uluslararası ticaret kurallarına tabi olarak ithalatı yapılan her tür gıda ve gıda ile ilişkili madde,yine uluslararası kabul görmüş yöntemler kullanılarak analiz ve kontrol edildikten sonra ülkemize sokulmaktadır.
Unutmayınız ki,maalesef hala denetim dışı kontrolsüz kaçak kesimler,hacim arttırma,renk iyileştirme hileleri,tektırnaklı (at,eşek) veya başka türlere ait hayvanların etleri doğrudan veya dolaylı yolla tüketiciye ulaşmaktadır. Her gün hazır tonlarca pişmiş et ürünü denetimsiz satılmaktadır. Sokakta satılan ya da üretim yeri bilinmeyen yiyecekleri tüketen kişilerin bunları öncelikle sorgulaması gereklidir. Bunların tüketimi ithal ve kontrollü olan ürünleri tüketmekten çok daha tehlikelidir.
Bilinçli tüketici olarak dikkat etmemiz gereken temel kurallar her yerde geçerlidir. Asıl konu,ürünün menşei konusunda doğru bilgi sahibi olmaktır. Yani,çok daha avantajlı maliyetle tezgaha gelmiş olan ithal eti yerli et yerine ve fiyatına satın almamaktır. Bu nedenle tanıdığınız kasabınız ya da kurumsal ilkeler doğrultusunda çalışan marketlerden “ne yiyeceğinizi bilerek”satın almalısınız.
Ödediğiniz parayı neye verdiğinizi bilmenin hakkımız olduğunu unutmayalım. Satın aldığımız her gıdayı etiketine,üretim izin bilgilerine bakarak içeriği ve duyusal özellikleri açısından inceledikten sonra satın alalım.
Sağlık Editörü