Dış Genital Organlar:
Vulva: iç ve dış dudaklar:vagjinanın açıklığını çevreleyen yağ dokusu,ter bezleri ve kıl kökleri içeren deri kıvrımlarıdır.
Klitoris
Hiymen (kızlık zarı):İç dudakların 1-2 cm. arkasında vajeni çevreleyen ortası boş,2-3 mm kalınlığında yumuşak bir dokudur. Her kadında farklı yapıda olabilir. İlk ilişki esnasında farklı noktalarında yırtılmaları olarak kanama gözlenir. Bazı kadınlarda kalınlığı ince olabilir ve ilişkide yırtılma olmayabiir.
İç Genital Organlar:
VAGİNA: Rahim ile dış genital organlar arasında uzanan 8-10 cm.lik bir kanaldır.
UTERUS (RAHİM): Armut şeklinde ve büyüklüğünde (8-9 cm) kas dokusundan zengin bir organdır. Rahim iç kısmını döşeyen tabakaya endometrium denir. Bu tabaka her adet kanaması ile yenilenir. Adetin başında ince bir şekilde iken bir sonraki adete kadar giderek kalınlaşır. Gebe kalındığında bebeğin yerleştği yerdir. Şayet gebelik olmazsa bu doku adet kanaması olarak vaginal yoldan atılır. Diğer adet döneminde aynı olaylar tekrarlar.
YUMURTALIKLAR ( OVERLER):Karnın içerisinde,rahmin iki yanında bulunan 3-4 cm.lik oval sedefi beyaz renkli organlardır.
TÜPLER: Rahmin üst iki yanından yumurtalıklara doğru uzanan 7-14 cm.lik yapılardır. Tüplerin yumurtalıklara yakın olan kısımları fimbria adı verilen parmaksı yapılar bulunur. Bu parmaksı yapılar sayesinde yumurtalıklardan her adetin ortasında atılan yumurtanın tüplerin içerisine alınmasında rol oynar.
Kız çocuğu doğduğunda yumurtalıklarında 400.000 civarında yumurta bulunur. Doğumdan ergenlik dönemine kadar geçen sürede yumurta üretimi olmaz ve yumurtaların bir kısmı dejenere olur. Ergenlik ile birlikte her ay bir yumurta olgunlaşarak atılır. Yumurtalıklardaki yumurtaların dejenere olması sigara,ilaç,radyasyon ve çevresel faktörler arttırabilir. Yumurtalar çok azaldığında menopoz başlar.
Doç. Dr. Hüsnü Görgen