Kadınlar bu dönemde ostrojen hormonunun azalması ile birlikte kemik erimesi,şişmanlık ve kalp damar hastalıkları ile karşı karşıya kalmaktadır. Menopoz dönemini iyi bir şekilde geçirebilmek için yaşamın her döneminde olduğu gibi yeterli ve dengeli bir beslenme uygulanmalı ve kilo kontrolü sağlanmalıdır. Kadınların yaşamı boyunca en sıkıntılı dönemleri menopoz dönemidir dedik . Neden? Hep duymuşsunuzdur kadınlar hayatı boyunca zayıf olmuştur ve hiç zayıflamasını gerektiren kilo problemleri olmamıştır. Ama birden menopoz dönemiyle birlikte kontrolsüzce kilo alımı ve bu alımını durduramama söz konusu olmuştur. Bu kilo artışıyla birlikte gelen uykusuzluk,yorgunluk,baş ağrısı,ateş basmaları,depresyon gibi sıkıntılarda eklenince menopoz dönemi bir kadın için çok daha da çekilmez bir hale gelir. Her kadının belli bir yaş aralığında hafif veya ağır şekilde yaşadığı bu dönemi sağlıklı birşekilde geçirebilmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi çok önemlidir.
MUCİZEVİ HORMON ÖSTREJEN!!!!
Bu dönemde hormon düzeylerindeki değişme ve metabolik hız veya vücudun kullandığı enerji hızı azalır. İlerleyen yaşla birlikte yağsız vücut kütlesinin yağ kütlesine oranı hızla azalışı ve fiziksel aktivitenin azalışı da metobolizma hızını azaltmaktadır. O nedenle menopoz döneminden önce hiç kilo problemi olmayan bir çok kadın da menopoz döneminde kilo artışı ile yüz yüze kalır. Yağsız kütlenin azalışı ve yağ oranlarının artışı özellikle karın bölgesinde ki yağlanma ile kendini gösterir. Özellikle karın bölgesindeki yağlanmanın sebebi kadınlık hormonu dediğimiz östrojenin azalıp tamamen vücutta tükenmesidir. Aynı zamanda bu nedenledir ki menopoz dönemindeki kadınlarda erkeklerde olduğu gibi karın bölgesinde yağlanma biçimi gözlenir.
Östrojen hormonun azalması karın bölgesi yağlanması artışı ile birlikte kardiyovasküler hastalıklar ve yüksek kan basıncı gibi sağlık problemleri ile karşılaşma olasılığı artar. Östrojen hormonunun LDL kolesterolünün ( kötü kolesterol ) düşmesine HDL kolesterolünün ( iyi kolesterol ) yükselmesi üzerine olumlu etkisi vardır. Menopoz döneminde bu olumlu etkisi olan östrojenin azalması kan yağları üzerine de olumsuzluk olarak yansır.
Östrojen hormonunun azalmasına bağlı önemli oranda kemik kayıp hızı da artar. Bu dönemde özellikle idrarla kalsiyum atımı hız kazanırken,bağırsaklardan da kalsiyum emilimi azalır. Eğer kalsiyum kaynaklı gıdaların alımı da eksik olursa kemiklerin kaybını daha da hızlandırır.
Menopoz dönemin de bu olasılıkları düşünürsek,yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve fiziksel aktivite,ideal vücut ağırlığının sürdürülmesi,kemik ve kalp sağlığının korunması,diyabet,kanser riskinin azaltılması ve menopozdaki sorunların en aza indirilmesini sağlar.
Dyt. Evrim Demirel