EKG,kalbin elektriksel sistemi ile ilgili hem sistemin ana gidişini hem de kas hücrelerindeki dağılımını gösteriyor. Kalpte bir ritim bozukluğu,kalp kasında kalınlaşma ya da kalpte büyüme varsa,bunlar görüntülenebiliyor. Bu tetkik ayrıca,iyon kanal hastalıkları denilen ve ölümcül olabilen ritim bozukluğuna yol açabilecek hastalıkların belirtilerini de veriyor.
EKG’de bir sorun yoksa,başka bir test yapılması gerekmiyor. Ancak aile öyküsü bu nokta da önemlidir. Yakın ya da uzak akrabalarda erken yaşta ani ölüm görülmesi başka tetkikleri de gündeme getirir. Çocukta efor sırasında bayılma ya da tekrarlayan baygınlık görülmesi,baş dönmesi atakları,göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi yakınmalar olması,Ekokardiyografi gerektiren nedenler arasında yer alıyor. Bu tetkik,kalp kasının fonksiyonlarını,kalbin ve odacıkların büyüklüğünü gösteriyor.
HANGİ YAŞTA,HANGİ SPOR YAPILMALI?
8-9 yaşlarındaki çocuklar bisiklete binmeli ya da takım sporları yapmalı.
12 yaşındaki çocuklar güreş sporu yapılabilir.
15-16 yaşlarındaki çocuklar haltere başlayabilir.
Spor yapan çocuklar yeteri kadar sıvı tüketmeli. Yemek saatleri üç ana,üç de ara öğün olarak düzenlenmeli. Yeterli miktarda protein ve Omega 3 takviyesi almaları da gerekiyor.
Prof. Dr. Alpay Çeliker