Kedi pençesinin “uncaria tomentosa, una de gato, samento ve uncaria guianensis” olarak da farklı dillerde kullanımı mevcuttur. Kedi pençesi, Amazona özgü bir bitkidir. Bitkinin yapraklarının üzerinde kedi pençesine benzer şekilde olması “kedi pençesi” ismini almasını sağlamıştır.
Kedi Pençesi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılmaktadır?
Kedi pençesinin Güney Amerika’da yerli halklar tarafından kullanımının uzun bir geçmişi vardır. Sindirim problemleri, artritler, enflamasyon, mide ülseri tedavisi ve yaraları iyileştirme tedavilerinde kullanılmıştır.
Artritler (Eklem Romatizması)
Kedi pençesinin anti-inflamatuar etkileri olduğu düşünülmekte ve romatoid artrit ile osteoartrit için kullanılmıştır. Kedi pençesi, prostaglandinler ve tümir nekroz faktörleri (TNF) olarak adlandırılan vücudun korunmasını sağlayan maddelerin üretimine engel olan iltihaplara karşı savaştığı düşünülmektedir. Kedi pençesinin ağrıyı azalttığına inanılır fakat şişme sonucu oluşan ağrılara karşı etkili olduğu söylenemez. Kedi pençesinin artritlerin tedavisinde kullanılabilmesi ve etken madde olması için daha fazla bilimsel kanıt ve araştırma gereklidir.
Kanser
Kedi pençesinin bağışıklık sistemini etkileyebileceği yönünde bazı kanıtlar mevcut. Ön laboratuar çalışmaları, kedi pençesinin kanser hücrelerinin yayılmasını durdurduğu düşünülmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan birkaç çalışma sonucunda, kedi pençesinin kemoterapi veya radyasyon tedavisinin neden olduğu hücre hasarına yardımcı olabileceğini önermektedir. Kedi pençesinin kanser tedavisinde kullanması için çok daha fazla bilimsel kanıt gereklidir.
Diğer Koşullar
Kedi pençesinin yüksek tansiyon, HIV, divertikülit, gastrit, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit tedavilerinde kullanılması ve etkinliği konusunda yeterli kanıt bulunmamaktadır.
Kedi Pençesinin Yan Etkileri ve Güvenilirliği
- Kedi pençesi; bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi yan etkileri sebep olabilir.
- Kedi pençesi, organ nakli olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
- Tip 1 diyabet, multipl skleroz, sistemik lupus eritematozus ve Crohn hastalığı gibi bazı otoimmün hastalıkları olan kişiler için kedi pençesi kullanımının güvenilirliği bilinmemektedir.
- Kedi pençesi, cerrahi işlem öncesi veya sonrası ya da kanama bozukluğu olan kişiler tarafından 2 haftalık bir süreçte alınmamalıdır.
- Hamile veya emziren kadınlar kedi pençesi kullanımından kaçınmalıdır.
- Kedi pençesi, siyanür ile ilgili bir bileşik içerdiğine inanılmakla birlikte, akasya adlı bitki veya akasya gregii ile karıştırılmamalıdır.
Kedi Pençesinin İlaç Kullanımı ile Olası Etkileşimi
Kedi pençesi, lmuran (azatioprin), CellCept, Neoral, Sandimmune (siklosporin), Prograf, Rapamune ve Zenapak gibi bağışıklık sistemi için kullanılan ilaçların etkinliğini azaltabilir.
Kedi pençesinin, karaciğer tarafından ayrıştırıldığı düşünülmektedir. Bu nedenle teorik olarak karaciğer enzimleri tarafından parçalanan ilaçların etkinliğini engelleyebilir:
- Doğum kontrol hapları
- Bu fexofenadine gibi alerji ilaçları
- Lovastatin gibi kolesterol ilaçları
- Ketokonazol gibi mantar önleyiciler
- Paklitaksel veya vinblastin gibi kanser ilaçları
Sağlık Editörü