Cildimiz yaz boyunca maruz kaldığı güneş ışığından,aşırı terden havuz ve deniz suyunun yaptığı tahribattan sonra hassasiyet kazanır. Doğal iyileştirme mekanizmalarıyla çoğu hasar kendiliğinden tamir olur. Sonbahar geçiş dönemidir. Ancak kış aylarının soğuk ve kuru havası,giyilen kıyafetlerin yünlü ve kapalı olması gibi nedenler özellikle hassas ve kuru tenlerde problem yaratmaya başlar. Başlangıçta sadece kuruluk ve kaşıntılar varken gitgide kaşıntı sonrasında kabarıklıklar ve kızarıklıklar,yaralar pullanmalar olmaya başlar. Ekzema tablosu ortaya çıkar. Cilt doktorlarının özellikle kış aylarında sık karşılaştığı hastalıkların başında aşırı soğuk ve kuru havanın deri ve tırnak üzerinde yaptığı olumsuzluklar gelir.
En Fazla Hangi Bölgeler Etkilenir?
En fazla el,yanaklar,ağız çevresi,ayaklar ve bacaklarda kızarıklık ve kaşıntı olur. El üzerinden başlayıp parmaklarda yarılmalar ve kanamalarla giden durum şiddetli kaşıntı yapar. Bu durumdan korunmak için özellikle kullanılan sabunların nemlendirici içeriği yüksek ürünler olması gerekir. Grip salgınları sırasında kullanılan antibakteriyel ürünler özellikle kurumayı ve tahrişi arttırır. Anlatılan yakınmaların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Sabuna dikkat etmenin yanısıra gün içinde sık sık nemlendirici kullanmak şarttır. Gece vaselin gibi daha yağlı merhemler tercih edilmelidir.
Ev hanımları deterjanla çok temas ettikleri için sayılan şikayetleri daha fazla yaşarlar. Böyle zamanlarda mutlaka ev işleri sırasında koruyucu eldiven takmak,sabun ve nemlendirici önlemlerine dikkat etmek gerekir.
Nasıl Önlemler Alınmalıdır?
Yanaklarda ve ağız çevresinde soğuğun etkisiyle şişme ve kızarıklıklar olur. Sabah evden çıkmadan önce cilt tipine uygun koruyucu nemlendiriciler sürmek gerekir. Günboyu kapalı ortamda kalınıyorsa arada pencerelerin açılması kuru havanın kontrolunü sağlar. Ayrıca ortamda mümkünse soğuk buhar cihazı bulundurulmalıdır.
Dudak Sağlığına Dikkat!
Dudaklarda kuruluk ve hassasiyet soğuk havayla çok artar. Dudakların kesinlikle sık sık dudak koruyucu kremlerle nemlenmesi gerekir. Küçük çocuklar dudaklarını yaladığında veya diş çıkarma nedeniyle tükrük salgısı fazla olduğunda ağız çevresinde aylarca devam eden ekzema geliştirirler. Tedavisi zordur. En başta nemlendiricilerle dudak ve ağız çevresi korunursa bu durum gelişmez.
Saç Derisi ve Tırnak Bakımı
Saçlı deride soğuk ve kuru hava kepeklenmelere neden olur. Banyo yaparken kullanılan şampuanların kepek ve yağlanma sorunu varsa cilt doktoruna danışılarak alınması doğru olacaktır. Hergün saç yıkanırsa yıpranmalar artar. Uzun saçlarda banyo sonrası koruyucu bakım maskelerinin yapılması faydalı olur.
Tırnaklar karlı ve çok soğuk havada kırılganlık kazanır. Mümkün olduğunca dışarı çıkarken eldiven takmak,nemlendirici krem sürerken tırnaklara da masajla uygulamak doğrudur. Kırılmalar çok artmışsa cilt doktoruna görünmek gerekir. Kışın kansızlık başta olmak üzere bazı vitamin ve mineral eksiklikleri tırnak kırılmasına ve saç dökülmesine neden olabilir. Hekime danışmadan bitkisel ilaç bile olsa tablet almamak gerekir.
Güneş koruyucular: Yaz boyunca kullanılan güneş koruyuculara kışın da devam etmek gerekir. UV ışınları karlı ve kapalı havada bile cildi yıpratmaya devam eder. Yüksek yerlerde soğuk ve rüzgar ciltte yanıklar yapar. Kayak tatillerinde iki saatte bir yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanmak şarttır. Günlük hayatta da enaz 30 faktörlü bir ürünle el ve yüz mutlaka korunmalıdır.
Yazın açık terlik ve ayakkabılarla gezerken kışın gelmesiyle ayaklarımız kapalı botlara,çizmelere mahkum olur. En başta tırnak batmaları olmak üzere ayak cildinde kurumalar,nasırlaşmalar,yazın bulaşmış olan siğil ve mantarlar kendini gösterir. Tırnak kenarlarında acıma ve kızarıklık,tırnaklarda şekil ve renk değişimleri,tabanda ağrılı kabarıklıklar farkedilirse herhangibir ilaç sürmeden cilt doktoruna görünmek gerekir.
‘Ben’lerimizi Nasıl Korumalıyız?
Yaz başında takibi yapılan benlerin kış aylarında kontrolünün yapılması faydalı olacaktır. Ailede cilt kanseri,melanoma hastalığı bu takipler çok önem taşır.
Cilt doktorları Genelde cilt yenileme ve bakım amacıyla yapılan pekçok işlem için kış aylarını tercih eder. Bu nedenle planlanmış olan peeling,laser,leke tedavisi,kırışıklık tedavisi gibi işlemler için en uygun zaman kış aylarıdır. Bu işlemler için bahar gelmeden bu ayları değerlendirmek doğru olacaktır.
Kullanılan kremler,temizleyiciler ve bakım ürünlerinin beraberinde kış meyvalarını bol bol yemek faydalıdır. Çoğu insan su içmeyi ihmal ettiğinden kahve ve çay yerine en az altı bardak su,mineralli suların ve bitki çaylarının içilmesi cilde içerden destek verecektir.
Sigara içilmesi kapalı ve nemsiz ortamlarda geçirilen saatlere ek olarak cildin pullanmasını ve kurumasını şiddetlendirir. Sigaradan kaçınmak gerekir.
Bebeklerin ve çocukların erişkinlerden daha hassas olan cilt yapısı ürün seçiminde dikkatli olmayı gerektirir. Bebeklerin yıkanma ürünleri ve nemlendiricileri konusunda eğer alerjı durumu varsa cilt doktoruna görünmek doğru olacaktır.
Dr. Vildan Şengöz