Kolesterol yaşamın sürdürülebilinmesi için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir maddedir. Vücudumuzda gerçekleşen birçok yaşamsal faliyetin ( sindirim,sinir sistemi fonksiyonlarının ) sürdürülmesi için kolesterole ihtiyaç vardır ve beyin,sinirler,kalp,bağırsaklar,kaslar ve karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur.
Vücutta üretilen kolesterolün dışında gıdalarla alınan kolesterolün miktarı fazla olduğunda kan damarlarında birikme ve damarların sertleşmesine neden olarak daralmalara yol açar. Kolesterol hangi organın damarlarında birikirse o organa ait hastalıklar ortaya çıkmasına neden olur.
Kolesterol kan dolaşımında 3 farklı formda bulunur. Bunlardan biri HDL yani ‘yüksek yoğunluklu lipoprotein’,diğeri LDL yani ‘düşük yoğunluklu lipoprotein’,diğeri de VLDL yani ‘ çok düşük yoğunluklu lipoprotein’ dir. HDL damarlarda biriken kolesterolü alıp karaciğerlere götüren lipoproteindir ve kandaki seviyesinin 35-
Kolesterolün yükselmesine neden olan faktörler kalıtımsal,yediğimiz gıdalar,şişmanlık ve strestir. Yüksek kolesterolün kontrol edilmesi sonucunda yaşam sürecinin uzadığı kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin azaldığı ve kalıcı sakatlıkların önlendiği gözlemlenmiştir. Kolesterolü düşürebilmek için bir uzman doktor tarafından ( dahiliye,endokronoloji ) uygun görülmüş ilaç tedavisi ve bununla birlikte kesinlikle beslenme tedavisi de uygulanmalıdır. Beslenme tedavisi beslenme uzmanı tarafından kişinin kişisel özellikleri,yaşam biçimi de göz önünde bulundurularak oluşturulmalı ve uygun bir egzersiz ile desteklenmelidir.
Dyt. İpek Cirit