İdeal kilonuzu koruyun. Kilo almak, meme kanseri riskini artırıyor. Bu etki, menopoz sonrası dönemde daha da belirgin hale geliyor. Bunun nedeni, menopoz sonrasında östrojen kaynağının esas olarak vücuttaki yağ dokusu olması. Yani kadındaki östrojenin büyük bir kısmı, vücuttaki yağ dokusunda sentezleniyor. Çalışmalar, fazla kiloların dağılımının da bu anlamda önemli olduğunu gösteriyor. Karın ve üst beden bölgesinde fazla kilosu olan kadınların, kilo fazlalığı basen ve bacak bölgesinde yoğunlaşan kadınlardan daha farklı bir hormon profiline sahip olduğu biliniyor. Araştırmacılar ise ilk tipteki kadınlarda meme kanseri riskinin daha yüksek olduğunu savunuyor. Çünkü bu kadınlarda seks hormonu bağlayan globulin (SHBG) daha düşük ve östrojenin daha büyük bir kısmı serbest dolaşıyor. Serbest dolaşımda olan östrojenin de meme dokusuna bağlanma olasılığı artıyor.
Kadınlık hormonu ilaçlarından mümkün olduğunca uzak durun. İleri yaştaki kadınlar, menopoz sonrasında başlanan hormon yerine koyma tedavileriyle (HRT) östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonları alıyorlar. Östrojenin yanı sıra progesteron da içeren kombine tedavilerin, sadece östrojen içeren tedavilerden daha riskli olabileceği düşünülüyor. Bu nedenle tıbbi gerekçeler olmadan hormon kullanılmaması gerekiyor.
Düzenli olarak spor yapın. Düzenli olarak yapılan spor, kilo kontrolünü sağlıyor ve yüksek östrojen düzeyini dengeliyor. Ayrıca düzenli olarak yapılan sporun bağışıklık sistemini güçlendirdiği de biliniyor. Çalışmalar, menopoz öncesi dönemde haftada en az dört gün düzenli olarak spor yapmanın meme kanseri riskini önemli oranda azalttığını gösteriyor. Menopoz sonrası dönemde yapılan spor, daha da önemli hale geliyor. Çünkü bu dönemdeki kilo alımı, östrojen düzeyini yükseltiyor ve meme kanseri riskini artırıyor.
Alkol tüketimini azaltın. Çalışmalar, her gün düzenli olarak alkol tüketenlerdeki meme kanseri riskinin, alkol tüketmeyenlere oranla yüzde 40 daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu bulgu, alkolün östrojen metabolizmasını etkilemesi ve kan östrojen düzeyini yükseltmesiyle açıklanıyor.
Sigarayı bırakın. Sigara kullanımı, meme kanseri dahil olmak üzere birçok kanserin gelişme riskini artırıyor. Bu nedenle sağlıklı yaşamak için düzenli olarak spor yapmak ve sigara içmemek büyük önem taşıyor.
Meme kanseri ilaçla önlenebilir mi? Meme kanseri açısından yüksek risk grubunda değerlendirilen kadınlarda önleyici hormon tedavisine başlanabiliyor. Bu amaçla tamoksifen ve raloksifen etken maddelerini içeren ilaçlar kullanılıyor. Çalışmalar, yüksek risk grubunda olan kadınlardaki meme kanseri görülme sıklığının, bu tür ilaçlarla yüzde 50’ye varan oranda azaldığını gösteriyor. Kanın daha kolay pıhtılaşması başta olmak üzere bazı yan etkileri olan bu ilaçlara, klinik kontrol sonrasında hekim tarafından başlanıyor.