Meme Protezi Ameliyatı

Ameliyat tekniği, meme altına giriş yeri hakkında

AMELİYAT TEKNİĞİ

  • Ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında yapılır.
  • Ameliyat süresi kullanılan tekniğe göre 1-2 saattir.
  • Ameliyatta meme altında oluşturulan ceplerin doğru ve simetrik hazırlanması,çok iyi kanama kontrolü yapılması,meme dokusuna zarar verilmemesi ve meme protezinin doğru konumda yerleştirilmesi kritik önem taşır. Bence yukarıda söz edilen noktalar hangi kesiden daha iyi yapılabiliyorsa o kesi tercih edilmelidir. Burada plastik cerrahın deneyimi ve tercihi önemli rol oynar. Ameliyat izinin nerede daha kabul edilebilir olduğu ise tartışmalıdır.

MEME ALTINA GİRİŞ YERİ
Meme başı,meme altı kıvrımı veya koltuk altına yapılan 3-4 cm lik kesilerden girilir. Her kesinin avantaj ve dezavantajları vardır. Göbek deliğinden girilerek serum fizyolojik ile şişirilen protezlerin konulması yeterince kontrollü ve öngörülebilir olmaması nedeniyle pek tercih edilmemektedir.

Koltuk altına yapılan kesi izi kötü iyileşirse saklamak daha güçtür,tüm kısa kollu kıyafetlerde izin görülme ihtimali vardır. Koltuk altı kesiden meme altında cep oluşturmak ve kanama kontrolü yapmak teknik olarak daha güçtür,özel aletler ve deneyim gerektirir. En sık gözlenen sorun protezlerin olması gerektiğinden daha yukarıda ve dışarıda kalmasıdır.

Meme başındaki kahverengi kısım etrafında yarım ay şeklinde yapılan kesi ile meme altına girilebilmesi için bu kısmın çapının en az 3 cm olması gerekir. Bu kesiden girildiğinde meme dokusunu keserek veya etrafından dolaşarak meme altına ulaşılır. Süt kanallarında yerleşik bakterilerin protezi enfekte etme ve meme ucunda kısmi duyu kaybı ihtimali daha yüksektir. Kesi kötü iyileşirse karşıdan bakıldığında daha göz önündedir.

Memenin alt tarafta göğüs ön duvarı ile birleştiği kıvrıma yapılan kesiden girildiğinde meme altı cebi hazırlamak çok daha kolaydır. Kan damarlarını birebir görmek ve kanamayı kontrol etmek mümkündür. Yine göğüs kasının altında cep hazırlamak daha kontrollü ve kolaydır. Meme başı ve meme dokusu ile doğrudan temas edilmez. Kesi izi tam meme altı kıvrımına denk getirildiğinde çok iyi gizlenir,ancak bu kıvrımın üst veya alt tarafında kalırsa dikkat çeker. Özellikle bikini giyildiğinde meme başındaki iz gizlenirken bu iz gizlenmeyebilir. Diğer taraftan memeye karşıdan bakıldığında meme başına göre daha az dikkat çekecek konumdadır.

Prof. Dr. Cengiz Açıkel

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share