Ameliyattan bir kaç saat sonra ayağa kalkılabilir ve yemek yenebilir. Geceyi hastanede geçirmek yatağın pozisyonu,ağrı kontrolü ve olası komplikasyonların yakından izlenmesi bakımından yararlıdır.
Balensiz sporcu sutyeni veya özel sutyen ödem ve ağrı kontrolünde faydalıdır.
3-5 gün sonra duş alınabilir ve işe başlanabilir.
Ameliyat sonrası ilk hafta meme olduğundan daha büyük ve gergindir. Günler içerisinde gerçek boyutuna döner ve yumuşar.
Protez kas altına yerleştirilmiş ise bir hafta süre ile ağır kaldırmak,araba kullanmak gibi göğüs kaslarını zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. 4-6 hafta süre ile memelerin güneşten korunması önerilir. Özellikle kesi izi 50 faktörlü güneş kremi ile veya bantla güneşten korunmalıdır aksi takdirde iz daha koyu bir renk alır.
Yüzme,tenis oynama,ağırlık kaldırma gibi kolların aktif kullanıldığı sporlara 6-8 hafta sonra başlanır.
Ameliyat sonrası doktorun belirlediği periyotlarla (1,3,6 ay gibi) kontrole gidilmelidir.
Kesi izinin sorunsuz iyileşmesine yardımcı olacak bantlar veya merhemler kullanılabilir. Kesi izi son halini ortalama bir yılda alacak ve ten rengine dönecektir. Sabırlı olunmalıdır.
KOMPLİKASYONLAR
Ameliyat sonrası en sık gözlenen komplikasyon meme protezinin yerleştirildiği cebe kan birikmesi (hematom)dir. Memede ani büyüme ve şiddetli ağrı olur. Tekrar ameliyathaneye alınarak biriken kan boşaltılır ve kanama kontrolü yapılır. Kanama ihtimali nedeniyle aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar ameliyat öncesi ve sonrasında en az 10 gün süre ile kullanılmamalıdır. Ikınma,ağır kaldırma gibi zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.
Ameliyat bölgesinde enfeksiyon gelişirse protezin çıkartılması gerekebilir. Enfeksiyon geçtikten bir süre sonra tekrar protez konabilir.
Dikiş atılan bölgede yara iyileşme sorunları olabilir.
Geç dönemde protez etrafında bir zar (kapsül) oluşmasına bağlı ağrı ve memede şekil bozukluğu gelişebilir. Derecesine göre ameliyatla düzeltilir.
Protezlerin patlaması ancak delici bir alet batırıldığında mümkündür. Veya uzun yıllar sonra protezin dış zarındaki zayıflama sonucu dış zar yırtılabilir ve bütünlüğü bozulur;protezin değiştirilmesi gerekir.
Prof. Dr. Cengiz Açıkel