Sebze ve meyve grubu satın alırken dikkat edilecek kurallara bakacak olursak;
Meyve ve sebzeler taze olmalı,erik,çürük,rengi değişik olmamalı. Patates ve soğan,çimlenmiş ve yeşillenmiş olmamalı. Konserve besinleri çok tercih etmesekte,alırken konserve kutularının şişmiş,bombe yapmış olanları tercih edilmemeli. Paslı,içindeki sıvıyı sızdıran ezik kutular satın alınmamalı. Satın alma düzenli aralıklarla yapılmalı. Orta büyüklükte en iyi kaliteyi sunan türler satın alınmalı. Kurutulmuş meyvelerin,temiz,rengi bozulmamış ve yumuşamamış olanları alınmalı,
Sebze ve meyve grubunu saklarken dikkat edilecek kurallar;
Delikli naylon torba içinde buzdolabında 1-4 hafta saklanabilir. Torbaya konmadan önce yıkanmak istenirse,çok iyi kurutulmalıdır. İnce temiz bir tülbente veya kağıt havluya sararak konulduğunda daha iyi dayanır. Balkonda saklanan dayanıklı sebzeler,nemden korunmalı,soğuktan korumak için üzerleri kapatılmalıdır. Patates,aydınlık yerde yeşerir,hava alan,fakat ışık geçirmeyen kutularda saklanmalıdır.
Kurutulmuş sebze ve meyveler bez torbalarda kuru yerde saklanır çevre nemli ise,iyice kuruduktan sonra,naylon torbaya konup sıkıca kapatılır,Kurutulmuş sebze ve meyveler,nem oranı %20’nin üstüne çıkarsa küflenir,Konserve ürünler serin yerde (10-20ºC),kuru koşullarda saklanmalıdır. Salça konservesi açıldıktan sonra,cam bir kavanoza konmalı,üzeri sıvı yağla örtülüp hava teması kesilerek,buzdolabında saklanmalıdır.
Sebze ve meyve grubunu hazırlama ve pişirme yöntemleri;
Köklü Sebzeler,kökleri alındıktan sonra,diğerleri doğrudan doğruya önce yıkanmalı,sonra doğranmalıdır. Doğrudan sebzeler bekletilmeden pişirilmeli,doğranmış sebze ve meyveler pişirileceği zaman kaynar suya atılmalı,soğuk suya konarak pişirilmeli,taze sebzeler domates ve salça gibi asitli yiyecekle pişirilecekse pişme süresi uzar,domates yemek pişmeye yakın eklenmeli. Sebzelere keskin koku veren kükürtlü maddeler soğan,sarımsak,karnabahar ve lahanada bol bulunur. Karnabahar ve lahanada pişme süresi uzadıkça koku artar. Bu nedenle,bu sebzeler yumuşayınca pişirme işlemine son verilmelidir. Taze olanlarda koku daha hafif olur. Sebze ve meyveler yeterince suda pişirilmeli,pişme suyu atılmamalı. Sebzeler,tuzla ovularak suyu sıkılıp atılırsa besin değerinde kayıplar olur. Haşlama sebze yapılırken,buharda pişirme yöntemi kullanılmalı. Sebzelere yeşil rengini veren klorofil pişerken,tencere kapalı tutulursa rengi kahverengine döner. Pişme sırasında kapak 1 kez açılıp kapatılmalıdır. Yeşil sebzelere,renk korunması için eklenen soda hem yemeğin lezzetini bozar hem de besin değerinde kayıplar olur,kullanılmamalıdır. Salataların sirkeli ve limonlu sosları,salata servise çıkarken eklenmeli. Çünkü C ve A vitamini kayıpları artar ve renk bozulur. Dondurulmuş sebzeler,çözünmeden pişirilmeli. Çözünmüş sebzeler hemen tüketilmeli,tekrar dondurulmamalıdır. Konserveler,usulüne uygun hazırlanmalı ve pişirilme sırasında suları dökülmemelidir. Meyve suları,sıkıldığı anda bekletilmeden tüketilmeli.
Buzdolabında bekletilen meyve sularında C vitamini kaybı artar. Taze ve yumuşak meyveleri komposto yapmak için,önce şeker eritilir kaynatılır sonra meyve eklenir,böylece meyvenin dağılması önlenir. Kuru ve sert meyvelerin kompostosu yapılırken şeker meyveler piştikten sonra eklenir.
Dyt. Şengül sangu Talak