Migren ağrıları biraz karmaşıktır, bu yüzden sade bir baş ağrısından fazlasını yaşadığınızı anlamak için belirti ve işaretlere bakın. Bazı erken uyarı işaretleri migren sizi vurmadan günler önce başlar,bulantı gibi diğer olağan belirtiler ise migrenle birlikte ortaya çıkar. Migren sinir bozucu olduğu gibi aynı zamanda kişiye özgüdür. Her insan migreni farklı şekillerde tecrübe eder. Kendinizinkini anlamanın kilit noktası ise çevrenize dikkat etmek ve baş ağrınızı neyin tetiklediğini görmenizdir.
Gözlemlemeniz gereken yaygın uyarıları şunlardır:
Esneme
Migren ağrısı vurmadan bir veya iki gün önce kendinizi alışılagelenden daha fazla esnerken bulursunuz. Bu,çoğu kişi için can sıkıcı bir erken uyarıdır ama bunun yanında migren tedavinizi planlamanız için size zaman tanır. Aşerme (yeme arzusu),sıvı tutma,yorgunluk,susuzluk,sersemlemiş hissetmek ve kişilik değişiklikleri esnemeye eşlik eden diğer erken uyarı işaretleridir (ön belirtiler olarak adlandırılır).
Aura
Noktalar ya da yıldızlar görme,bulanık görme ya da tünel görüşü gibi görme efektleri migren ağrısından 30 dakika ila 1 saat önce başlar ve baş ağrısı vurmadan hemen önce tamamen yok olur. Kadınlar için auraya karşı dikkatli olmalarını gerektiren önemli diğer bir neden ise migrenden önce aura yaşayan premenopozal (menopoz öncesi) kadınların felç olma riski taşımalarıdır.
Bulantı
Bazı işaret ve belirtiler migren yaşayan insanlarda farklılık gösterse de bulantı gibi diğer belirtiler hastalığın tanımı için önemli unsurlardır. Eğer bulantınız bir baş ağrınız varsa,migreniniz yoktur. Bulantı genellikle sizi yeme isteğinizden alıkoyar,bazı kişilerde kusma da görülebilir. Diğer kişiler ise ishal ve sindirim rahatsızlıkları yaşayabilir.
Ağrı Başınızın Bir Tarafındaysa
Stresten kaynaklanan ve diğer baş ağrısı türleri başınızın tamamen ya da en azından iki tarafın birden eşit ağrımasına yol açar. Bulantıyla olduğu gibi,başınızın tek tarafındaki büyük ağrılar,size,migreninizin olduğunu ve bunun diğer baş ağrısı türlerinden biri olmadığını anlatır. Migren ağrısı genellikle fiziksel aktivitelerle birlikte daha da kötüleşir. Ayrıca migreni olan kişiler,migren ağrısını; yoğun,zonklatan,elden ayaktan düşüren ve günlük aktiviteleri sürdürmeyi zorlaştıran bir ağrı olarak tarif edebilir.
Sese veya Işığa Karşı Hassasiyet
Migreni olan kişiler genellikle baş ağrılarına,ışığa ve sese karşı aşırı duyarlılığın eşlik etmesinden şikayetçi olurlar. Ayrıca biraz daha az sayıda kişi de son derece hassas olan ciltlerinden şikayet eder. Bazı insanlar için ışık,ses ve belirli kokular migreni tetikleyebilir.
İğnelenme ve Karıncalanma
Ellerinizde veya ayaklarınızda karıncalanma ya da kollarda,bacaklarda veya yüzünüzün kısımlarında uyuşma gibi değişken hislerin tümü migrenle bağlantılıdır. Bunlar aura olayının bir parçası olarak ya da migren ağrısı sırasında ortaya çıkar. Bu tür fiziksel hisler genellikle endişe vericidir ve migren ağrılarınızın anksiyetesini ve stresini arttırabilir.
Bulanık Görme
Bulanık veya titrek görsel hassasiyetler,migrenin aura aşamasının bir parçası olarak veya migren ağrısıyla birlikte ortaya çıkabilir. Migren hastalarının küçük bir kısmı,bulanık görme ve diğer nörolojik değişiklikler gibi aura belirtilerini deneyimler ama aynı zamanda baş ağrısı yaşamazlar. Görmedeki bu değişikliklerin beyindeki kan akışının değişmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Bu kilit noktaların farkına vardığınızda ne zaman migren tedavisine başvurmanız gerektiğini daha iyi anlayabilecek ve umuyoruz ki ağrılarınızın derecesini azaltabileceksiniz.
Sağlık Editörü