Obezite yani şişmanlık;toplumda görülme oranı gittikçe artmakta olan vücutta yağ dokusunun normalden fazla artması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. İnsanlar sağlıklı kilo vermek yerine daha kısa zamanda daha zahmetsiz kilo vermek uğruna birçok sağlıksız yöntemler kullanmayı tercih edebiliyorlar.
Fazla kilolar hem sağlık hem de psikolojik yönden kişide olumsuzluklar yarattığından hızlı kilo vermek için kullanılan bitkisel besin destekleri çok sık tercih ediliyor. Yapılan reklamların cazibesi ve ilaçlara reçetesiz ulaşılabilmesi tercih edilmelerini biraz daha kolaylaştırıyor. Aktarlarda,güzellik salonlarında,eczanelerde,internette çok sayıda bitkisel besin destekleri bulmak mümkün.
Mucize zayıflamanın en etkin yolu olarak ilaç adı altında piyasaya sürülen ‘Bitkisel besin desteği’ ürünlerin birçoğu,ilaçlarda olması gereken Sağlık Bakanlığı onayına sahip değillerdir. Bitkisel olanın doğal olduğu düşüncesinin cazibesiyle kişilere çok kolay ulaştırılan bu ürünler sanılanın aksine yan etkiler yönünden de zararsız değillerdir. Tıbbi ilaçlar üzerinde yapılan klinik çalışma ve deneylerden geçmedikleri için de güvenilirlikleri çok zayıftır. Bitkisel içerikli bu ürünlerin çoğu da kafein içeriklerinden dolayı metabolizma hızlandırıcı etki gösteriyor zannedilse de,ileriki dönemde ortaya çıkabilecek birçok ağır hastalığın habercisi niteliğindedirler. ‘Obezite’,kişilerin kendilerini değerlendirerek koyabilecekleri bir teşhis değildir,bu yüzden obezite tanısının konması,tedavi süreci ve başlanacaksa ilaç kullanımı mutlaka hekim kontrolünde yürütülüyor olmalıdır.
Hipertansiyon,dehidratasyon,akut böbrek veya karaciğer yetmezliği gibi ciddi yan etkileri bulunan bu ürünler yerine,tıbbi beslenme tedavisi(yani diyet) ve egzersiz uygulanması daha doğru bir yoldur. Obezite tekrarlama riski olan,uzun tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır. Zayıflamak için bitkisel besin destekleri kullanmak yerine yeterli ve dengeli beslenerek,kişinin benimseyeceği kişiye özel bir diyet programı uygulamak daha sağlıklı sonuçlar almayı sağlar.
Sağlıklı zayıflama programının hedefleri;
- Kişinin kilosunu istenen düzeye indiren,
- Kişinin yaşına,boyuna,cinsiyetine,fiziksel aktivite düzeyine,her hangi bir hastalığı olup olmamasına göre,
- Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayan,
- Yanlış beslenme alışkanlıklarının yerine doğru beslenme alışkanlıkları koyabilen,
- Kazanılan doğru beslenme alışkanlıklarının istenilen kiloya ulaşıldığında da devamlılığını sağlayabilen bir program olması sağlanmalıdır.
Sağlıklı Günler .
Dyt. Fadime Özgök