Ekim ayında ani hava değişimleri yaşandığı için grip ve soğuk algınlığı daha kolay görülebilir.Havaların iyice serinlediği bugünlerde ani hava değişimlerine bağlı olarak başta grip ve nezle olmak üzere bazı hastalıklar daha sık görülmeye başlanmaktadır.Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı bazı önlemler alınarak,bu hastalıklardan korunabilir ve bu hastalıklar daha kolay atlatılabilir. Öncelikle nezle ve gribin aynı hastalık olmadığını bilmelisiniz.
Soğuk Algınlığının Belirtileri:
- Ateş yükselmeden hafif kırgınlık,
- Burun akıntısı,
- Hapşırma,
- Boğaz ağrısı,
- Burun tıkanıklığı ile kendini gösteren halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır.
Grip’in Belirtileri ve Tedavi Yöntemi:
Oysa grip ateş,öksürük,baş ağrısı,halsizlik ve kas ağrıları ile seyreden bir virüs hastalığıdır. Grip influenza virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Grip tedavisinde kesinlikle antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotiklerin virüslere etkisi yoktur. Tedavide yatak istirahatı yapılmalı,bol sulu gıdalar tüketilmeli ve belirtileri giderici (ateş düşürücü,ağrı kesici) ilaç alınmalıdır. Gribi önlemenin en doğru yolunun zamanında aşı yaptırmaktır. Gribe yakalananlarla yakın temastan,ortak eşya kullanmaktan kaçınılmalıdır. Temas olasılığında eller su ve sabunla yıkanmalıdır. Eller yıkamadan önce ağız ve buruna dokunmayın. Hastalık sürecinde burun tıkanıklığı ve nefes alamama rahatsızlık yaratır. Bunun için yan etkisi bulunmayan hipertonik deniz suyu gibi ürünler kullanılabilir. Tuzlu suyuyla gargara yapılması hastalıklı günleri daha ağrısız ve dinç geçirmeye yardımcı olur. Başta su olmak üzere,meyve suyu ve tavuk veya et suyu tüketilmelidir. Alkol,kahve ve asitli diğer içeceklerden uzak durulmalıdır. Klimalar,elektrikli sobalar nedeniyle yeteri oranda neme sahip olmayan ortamın yüzde 40-50 oranında nemlendirilmesi hastalığın kolay atlatılmasına yardımcı olmaktadır.
Doktora başvurmadın ilaç kullanmayın. Hatalı ilaç kullanımı nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Evde bol bol istirahat edin.
Dr. Dr. nevin sarıgüzel Sar