Obezitenin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Cerrahi yöntemler dışında uygulanan obezite tedavileri…

Diyet (Tıbbi Beslenme) Tedavisi

Obezite Merkezi’ne başvuran hastaların,obezite konusunda deneyimli beslenme ve diyet uzmanları denetiminde kilo vermesi hedefleniyor. Burada,her bir hasta için,onun beslenme alışkanlıklarına ve sağlık durumuna özel,kalorisi hesaplanmış bir diyet planlanıyor. Diyet programlarında hedef,hastanın aç kalmadan,sık aralıklarla küçük porsiyonlar yemek yemesini sağlamak oluyor. Hastalar,program buyunca beslenme uzmanlarının takibinde oluyor.

Egzersiz Tedavisi

Obez hastalar,aşırı kiloları nedeniyle çoğu zaman spor yaparken sağlık sorunları yaşıyor –örneğin binen aşırı yük nedeniyle diz ekleminde oluşan problemler –bu sorunlar,hastanın egzersizi tamamen bırakmasına yol açıyor,daha fazla kilo alıyor ve bir kısır döngüye giriyor. Bu hastaların egzersize tekrar başlayabilmesi için,Obezite Merkezi uzmanları,sağlık durumuna en uygun,onu zorlamayacak,yüzme,su jimnastiği gibi egzersizlerden oluşmuş bir program düzenliyor. Genellikle haftada en az 3 gün yapılacak 45 dakikalık bir akvite bile,hastanın kilo vermesinde son derece etkili olabiliyor.

Davranış Değişikliği Tedavisi

Beslenme ve egzersiz programları hastanın kilo vermesinde etkili olabiliyor. Ancak hastanın bu programları,belirli bir süresi olan kürler gibi görmesi ve bitiminde eski sedanter yani hareketsiz yaşantısına dönmesi tekrar kilo almasına yol açabiliyor. Bu hastalara,yaşam alışkanlıklarında değişiklikler yapmaları,örneğin sürekli araba kullanmak yerine metroya binmeleri,hafta sonları yemek programları yerine trekking,kayak gezileri gibi spor aktiviteleriyle dolu farklı programlara ağırlık vermeleri öneriliyor.

İlaç Tedavisi

Hastanın kilo almasına neden olan herhangi bir hastalığı metabolik sorunu varsa ( reaktif hipoglisemi,insülin direnci gibi) bu sorunlara uzman doktor denetiminde ilaç tedavisi uygulanıyor. Ancak ilaç tedavisinden,direkt olarak obezitenin ilaçla tedavisinin anlaşılmaması gerekiyor. Çünkü henüz obezite tedavisi için reçete edilebilecek,FDA onaylı gerçekten güvenli ve etkili bir ilaç bulunmuyor.

Prof. Dr. Cihan Uras

Total
0
Shares
Related Posts

Gözde Kanser Olur mu?

Göz ve göz çevresindeki dokularda sadece görüntüyü değil görmeyi de etkileyen bir çok kanser türü vardır. Bunların çoğunu periodik göz muayenesi sırasında saptamak mümkündür. Kanserlerin türleri yerine ve yaşa göre değişiklik gösterir.
Total
0
Share