Okul fobisi nedir?

Okul fobisi, kuvvetli bir endişe nedeniyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi ya da bu konuda isteksiz görünmesidir.

Okul fobisi olan çocuklarda mide bulantısı,karın arısı ya da baş ağrısı şeklindeki bedensel şikayetler görülür.Bu belirtiler genellikle sabahları uyanır uyanmaz görülmekte ve okula gitmemelerine karar verilir verilmez de kendiliğinden kaybolmaktadır.Eğer çocuğa okula öğleden sonra gitmesi önerilirse,belirtilerin aniden kaybolduğu görülebilir.

Hafta sonları okul fobisi olan çocukların en sevdikleri günlerdir. Diledikleri gibi oyun oynayabilecekleri,okula gitmeyecekleri için bedensel şikayetler görülmez.

Kimlerde daha sık görülebilir?
Özellikle anne ya da babasına çok düşkün,evde aşırı özen gösterilen çocuklarda daha sık okul fobisi görülür.

Aile yapısının etkisi nedir?
Okul fobisi olan çocukların yaşamlarının daha önceki yıllarında anneleri tarafından aşırı özenilerek ve aşırı korunarak büyütüldükleri görülür.

Bu tür annelerin sürekli olarak çocukların memnun ederek,onların sevgisini kazanma çabası içinde oldukları,tüm gereksinimlerini karşıladıkları ve onları sürekli olarak hayal kırıklığına uğramaktan korudukları dikkatimizi çeker. Bu anneler özellikle çocukların bedensel rahatsızlığıyla yakından ilgilidirler. Bazıları çocukları gözlerinin önünde olmadığında kendilerini çok yalnız hissederler .Psikolojik ve fizyolojik olarak çocuklarıyla yakın olma gereksinimi duyarlar.

Bazı annelerin çocuklarını anaokuluna göndermekten kaçındıkları gibi arkadaşlarının evine bile oyun oynamak için göndermek istemediği görülmektedir.

Psikolog Ferahim Yeşilyurt

Total
0
Shares
Related Posts

Grip misiniz? Nezle mi?

İnsan vücudunun sıcaklık değişimlerine ve yeni koşullara uyum sağlaması için 2-4 hafta arasında bir süreye ihtiyacı vardır. Bu da sadece yumuşak mevsim geçişleriyle mümkündür.
Total
0
Share