Otizmin Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı genellikle ‘şüphe’ üzerine konuluyor.

Çocuk gelişimindeki her türlü gecikmenin dikkate alınması ve değerlendirilmesi önemli. Anne,baba,çocuk doktoru,aile büyükleri veya çocukla ilişki kuran diğer kişiler erken dönemde şüphelenip,bir uzmandan yardım alınabilirse 18 aylıkken tanı konulabiliyor. Hastalığın tanısında yaşanılan en büyük sıkıntılardan birisi otizmin sadece bir konuşma problemi olduğu düşüncesi. Fakat özellikle erken yaşlarda iletişim ve etkileşim,konuşma dışı alanlarda daha yoğun olarak görülüyor. Göz teması kurma,ismine bakma,parmakla gösterme gibi becerilerin zayıf olduğu her durumda otizmden şüphelenmek gerekiyor. Diğer yandan şüphelenilen durumların hepsi otizm olmayabiliyor. Bu nedenle tanının doğru konulabilmesi için bir uzman tarafından çocuğun detaylı olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Otizm tanısındaki en önemli dönem,bebeğin 18.ayıdır. Tıbbi,gelişimsel ve davranışsal öykü ile fiziki muayenede ortaya çıkan bozuklukların değerlendirilmesi bu dönemde tanının kesinleştirilmesini sağlıyor. Ayrıca erken tanı,gerekli müdahale ve eğitimin sağlanması ile ailenin otizm hakkında bilgilendirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Ebeveyne düşen görev nedir?
Ebeveynlerin çocuklarının gelişimlerinin yaşlarına uygun olup olmadığını dikkatle takip etmeleri,çocuk doktorlarını düzenli olarak ziyaret etmeleri ve şüphelendikleri durumları doktorlarıyla paylaşmaları gerekiyor. Çocukların gelişimlerindeki tüm gecikmeler önemlidir ve geçiştirilmemelidir. Bazı anne babaların gelişimsel gecikmeleri "Ben de geç konuşmuşum"veya "Yeterince ilgilenemedik"şeklinde normalize etme eğilimleri bulunuyor. Bu gibi durumlarda da hastalığın tanısı gecikiyor.
Otizm tanısı konan bir çocuğun ailesine hangi görevler düşer?
Öncelikle ebeveynlerin bu durumu kabullenmeleri gerekiyor. Otizm gibi nedeni ve tedavisi kesin olmayan,ömür boyu devam eden bozuklukların aileler tarafından kabul edilmesi zaman alıyor. Bu nedenle de yardım alınması gecikiyor. Anne-babanın otizmle ilgili bilgi edinmesi ve tedavi sürecinde çocuğuyla birlikte aktif olarak rol oynaması tedavide başarıyı artıran etkenlerin başında yer alıyor.

Otizm Nasıl Anlaşılır? Okumak için tıklayınız

Otizmin Tedavisi Nasıl Yapılır? okumak için tıklayınz

Dr. Nazan Ülkü

Total
0
Shares
Related Posts

Havuz Suyu Göze Zarar!

Deniz, güneş ve havuz . . . Yaz aylarının bu önemli üçlüsünün sağlık üzerinde olumlu ve olumsuz birçok etkisi bulunuyor. Gözler de bu etki alanlarından biri.

Genetik İnceleme Yöntemleri

Son 20 yılda geliştirilen teknoloji bize genlerin yapılarını ve hastalıklarla ilişkilerini çalışabilmek için imkan sağlamıştır.
Total
0
Share