Presbiyopi- Yaşa Bağlı Yakın Görme Problemi

Presbiyopi yani yaşa bağlı yakın görme problemi; miyopi, hipermetropi ve astigmat kusurlarından tamamen farklı bir durumdur.

40 yaş sonrası kişilerde doğal olarak görülür. Yıllar içinde yakını görmek için uyum yaparken kullandığımız gözün içindeki doğal merceğimiz yaşlanır ve sertleşir. Bu sertleşme ile esnekliğini kaybederek yakındaki cisimleri odaklamada zorlanmaya başlar. Tamamen doğal bir durum olan presbiyopi ortaya çıkmış olur.

Presbiyopiyi düzeltmek için ince kenarlı mercekler kullanılır. Hipermetropi tedavisinde de aynı tip merceklerin kullanılması iki kusurun karıştırılmasına neden olur ki birbiriyle ilgisi olmayan iki ayrı göz kusuru tipidir.

Presbiyopi gerek konfor olarak gerekse estetik olarak arzu edilmeyen bir görme kusurudur. Beden ve ruh sağlığı olarak insanların daha dinamik ve genç kaldığı ve günümüz şartlarında artık belli bir yaşın üzerindeki kişiler yakın gözlüklerinden kurtulmak istemektedirler.
Çok uzun yıllardır göz bilim dalı presbiyopiye çare aramaktadır fakat hiçbir tedavi şekli arzu edilen başarıda olamamıştır.

Çok odaklı,yakın ve uzak mercekleri içinde barındıran kontakt lensler büyük bir umut olarak çıkmış fakat hastalara arzu ettikleri konforu sağlayamamıştır. Belli bir hasta grubunda başarılı olarak halen kullanılmaktadır.

Son yılların kısmen başarılı yöntemi LCK (light touch conductive kerathoplasty) dır. Yumuşak dokunuş adıyla bilinen yöntemde radyo dalgaları kullanılmaktadır. Gözün en dış şeffaf tabakası olan korneanın çevresine 8 ya da 16 noktada radyo dalgaları ile noktasal enerji verilir. Bu noktalarda içinde kollajen lifleri olan kornea mikroskopik seviyede büzüşür. Bu sıkışan noktalar kornea çevresini sanki bir kemer takılmış gibi hafifçe sıkarak kornea çevresinin daralmasına,dolayısıyla kornea merkezinin ileri doğru çıkmasına sebep olur. Korneanın bu mikroskopik seviyede sivrileşmesi kişinin yakını görmeye başlamasını sağlar.
Tedavi makul bir iyileşme ile mutlu olabilecek hastalarda emniyetli ve başarılıdır. Bu tedavi ile mükemmel bir yakın görme değil,günlük yaşantıda yakın gözlüğüne mahkum olmak istemeyen hastalar mutlu bir sonuç elde etmiş olurlar. Dinamik ve entellektüel bir yaşantı için gerekli olan yakın görmenin bir kısmı bu yöntem ile karşılanabilmektedir.Tedavi birçok kollajen etkili estetik cerrahide olduğu gibi bir süre sonra tekrarlanmayı gerektirir. Yapılan düzeltmenin gücü ve kişinin metabolik yapısı ile ilgili olarak 1-3 yıl içinde tedavi tekrarlanmalıdır. Tekrarlanan tedaviler göz sağlığı açısından sakıncalı değildir. CK tedavisi FDA tarafından onaylanmış ve ABD de yakın gözlük cerrahi tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir.

Yakın gözlüğü tedavisinde excimer lazerde kullanılan yöntemler arasındadır.Presbilasik adı altında yapılan tedavilerin daha başarılı olması için çalışmalar yapılmaktadır.

Tam anlamıyla herkesi memnun edecek ve 30’lu yaşların yakın görme gücüne geri döndürecek bir yöntem hanüz yoktur ve göz bilim dalı büyük bir hırsla bu kusura çare aramaya devam etmektedir.
Halen yakın gözlükleri ve özellikle uzak ve yakını birarada düzeltebilen mültifokal gözlükler hastalar tarafından en çok kullanılan yakın kusuru düzeltme yöntemidir.

Doç. Dr. Bozkurt Şener

Total
0
Shares
Related Posts

Kötü Yapılmış Sünnet İleride Cinsel Problemlere Yolaçar

Sünnet sırasında aşırı cilt çıkarılmışsa gergin penis cildi, penisin dışarı çıkmasına izin vermez. Bu hastalarda penis cildini bir şekilde uzatmak gerekir. Cildi uzatmak için cilt grefti koymak ya da penis kökündeki cilde z-plasti yapmak gerekebilir.

Seks Bağımlılığı

Seks bağımlılığı kişilerin düşüncelerinin mantıksız olduğunu bilmesine rağmen kendini alıkoyamadığı düşünceler olarak ele alınıp obsesif kompulsif bozukluk olarak değerlendirilmiş kimi zaman ise cinsel bozukluklar içinde düşünülmüştür.
Total
0
Share