Reflü Tedavi Edilebiliyor Mu?

Halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır.

Halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı,mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü,asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık yüzde 20’sinde reflü görülmektedir. Mide içeriği,midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Eğer onikiparmak bağırsağından mideye doğru safra geri akımı varsa,mideden yukarı çıkan içerik hem asit hem de safra içerir. Alkali özellikli olan safra da mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olur. Reflü hastalığı,asitli veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten koruyamaması nedeniyle oluşur.

Hangi Hastalarda Reflü Görülebilir?

Safra kesesi taşı,ülseri ve gastriti olan hastalarda reflü görülebiliyor. Reflü hastalarımızın en sık dile getirdiği şikayet mide yanmasıdır. Bunun yanı sıra göğüste yanma ve ekşime,ağza gelen acı tat,yemeklerden sonra ve tok yatıldığında rahatsızlık verici şişkinlik,geğirme,boğulma hissi ve çarpıntı şikayetleriyle de hastalarımız gelmektedir.

Prof. Dr. Ahmet Alponat

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share