Reflü,midede bulunan besin içeriğinin mide ile yemek borusu arasındaki kapakçıkta bulunan kasların sağlıklı olarak çalışamamasına bağlı olarak yemek borusuna doğru geri gelmesidir. Yemek borusunun yapısal bozuklukları,bazı mide hastalıkları,şişmanlık,ilaçlar,artmış mide asit salınımı gibi nedenler reflüye sebep olabilir.
Her 10 kişiden 4’ünde görülebilen reflü,yemekten 30-60 dakika sonrasında oluşan ve uzanıp yatmakla başlayan veya artan yanma şeklinde kendini gösterebilir.
Reflünün beslenme tedavisi ve öneriler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Şişmanlık uyarıcı bir faktör olduğu için enerji kısıtlanarak hastanın ideal vücut ağırlığına ulaşması sağlanır.
- Mide gerilimini azaltmak için porsiyon miktarları doğru ayarlanarak 2 saatte bir beslenecek şekilde günde 6 öğün düzenli beslenilmelidir.
- Koyu çay,kahve,karbonatlı içecekler,domates,asitli meyve suları,acı baharatlar,turşular diyetten çıkarılmalıdır.
- Alt özafajiyal kapak basıncını arttırmak için;proteinden zengin besinler arttırılmalıdır. Gün içerisinde et ve süt grubu ürünler kişinin bireysel ihtiyaçlarına ve enerji gereksinmesine göre beslenme programlarına yerleştirilmelidir.
- Yemek hacmini azaltmak için yemeklerde sıvı alımı azaltılıp,sıvı alımı öğün aralarına kaydırılır.
- Alt özefagus basıncını azalttığı için alkol kullanılmamalıdır.
- Kızartmalar,kavurmalar,çok sıcak veya çok soğuk besinler yenilmemelidir.
- Çiğ soğan,sarımsak,çiğ sebzeler ve meyveler reflü için uyarıcı olabilir. Bireysel özelliklere göre rahatsız edici etmen haline geliyorsa beslenme programlarından bir süre uzaklaştırılmalıdır.
- Karın içi basıncı arttıran,sıkı kemer,korse gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır.
- Yatmadan önce yemek yeme alışkanlığından vazgeçilmelidir.
- Yatılan yatağın başının 15-25 cm yükseltilmesi,gece uykudayken,yemek borusuna kaçmış olan mide içeriğinin yer çekimi etkisiyle geriye dönmesini kolaylaştırır.
- Tok karnına egzersiz yapılmamalıdır.
Dyt. Dyt. melis Torluoğlu