Peki var olan fazla kilolardan kurtulmak için neler yapmamız gerekiyor?
Öncelikle kişinin ne kadar kilo vermesi gerektiğinin saptanması lazım. Bunun için kullanılan en yaygın yöntem beden kitle indeksi (BKI) dir. Bu değer;bireyin vücut ağırlığının (kg),boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile bulunur.
BKI = KİLO ( kg ) / ( BOY ) x ( BOY ) (m2)
BKI nin 25-29,9 arasında olması kişinin kilolu olduğunu 30 ve üzeri olması ise obez olduğunu gösterir
Her bireyin vücut yapısı ve metabolizması aynı değildir. Kişinin fazla kilolarından kurtulurken yaşına,boyuna,cinsiyetine,kilosuna,yaptığı fiziksel aktiviteye,herhangi bir hastalığı olmasına ( diyabet,gut v.s.) beslenme alışkanlıklarına,sosyoekonomik durumuna dikkat edilerek bir beslenme programı hazırlanması gerekiyor. Bu yüzden genel ilkeleri benzer olmakla birlikte tıbbi beslenme tedavisi (yani diyet) mutlaka kişiye özel olmalıdır.
Sağlıklı kilo verme programının temel ilkesi enerji,karbonhidrat,protein,yağ,posa,vitamin ve mineral yönünden yeterli olmalı ve aynı zamanda bireyin beslenme alışkanlıkları ile de örtüşmelidir.
Sağlıklı bir sonuç almak için haftalık kilo kaybının 0,5-1 kg arasında olması gerekmektedir. Tabi verilen kiloların vücuttaki fazla yağlardan olması çok önemli. Bunun belirlenmesi için bioelektrik empedans sistemi denilen ve vücut bileşimini analiz eden özel bir tartı kullanıyoruz. Her hafta tekrarlanan ölçümlerle verilen kiloların yağ dokusundan mı yoksa kas dokusundan mı olduğunu belirleyip kişilerin beslenme programlarını buna göre düzenliyoruz .
Kaybedilen kiloların korunması,yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazanılması ve bunun yaşam tarzı haline getirilmesi çok önemlidir.
Dyt. Fadime Özgök