Şaşılığın Birçok Nedeni Olabilir!

Gözde şaşılık veya kayma, gözlerin birbirine olan paralelliğinin kaybolarak birinin düz bakarken diğerinin farklı yöne bakmasıdır.

Gözde şaşılık veya kayma,gözlerin birbirine olan paralelliğinin kaybolarak birinin düz bakarken diğerinin farklı yöne bakmasıdır. Şaşılık içe,dışa,yukarı ve aşağı doğru olabilir. Sürekli aynı göz kayabileceği gibi,gözler değişerek ya da gelip geçici olarak kayabilir. Gizli kayma yani muayene ile ortaya çıkan kaymalar,zamanla belirgin hale de gelebilir. Görme 6 yaşa kadar gelişimini tamamlar. Her iki göz görüntüyü ayrı ayrı alır beyinde tek görüntü olarak birleşir ve üç boyutlu olarak görmemizi sağlar. Eğer şaşılık varsa kayan göz farklı yöne baktığı için görüntüsü düz bakan gözle aynı olmayacağından beyin kayan gözün görüntüsünü iptal edecektir ve o gözün görmesi gelişemeyecektir. Böylece hem göz tembelliği olacak hem de üç boyutlu görme imkansız hale gelecektir.

“Görme 6 Yaşına Kadar Gelişimini Tamamlar”

Kayma çocuklarda sıkça rastlanabildiği gibi erişkinlerde de görülebilir. Erişkinlerde her iki gözde görme geliştiği için şaşılık durumlarında çift görme olacaktır. Şaşılık muayenesi odaklanmanın en belirgin tespit edilebildiği ilk 6 ayda göz hekimi tarafından yapılmalıdır. Bu aylarda gözde kaymaya sebep olabilecek göz tansiyonu,katarakt,göz içi tümörleri ve nörolojik hastalıklarında da takip edilmesi gerekir.

Şaşılığın Belirtileri Nelerdir ?
Şaşılığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Aileler genellikle çocuklardaki şaşılığı bir travma veya bir ateşli hastalık sonrası fark ettiği için kayma sebebini buna bağlarlar. Şaşılık nedeni fonksiyonel,nörolojik veya kaslardaki yapısal bozukluklar ve dengesizlikler (serebral palsy,Down sendromu,hidrosefali ) olabildiği gibi katarakt ve göz içi tümörleri de olabilir.

Kaymanın çocuktaki ilk belirtileri;

  • Sık göz kırpma,
  • Güneşli havalarda tek gözünü kapama,
  • Özellikle aşağı yukarı kaymalarda başı eğerek veya döndürerek bakması şeklinde olabilir.

Bu belirtiler erişkinlerde ise çift görme veya görüntü karışıklığı şeklindedir.

Yalancı Şaşılık Nedir?
Kimi insanlarda burun kökü basık olur ya da gözler arası mesafe normalden biraz fazladır. İşte bu gibi durumlar kişilerde şaşılık algısı uyandırabilir. Oysa büyüdükçe düzelen bu yanılsamalar yalancı şaşılık belirtisidir. Bu gibi durumlarda tanı,tedavi ve takibin mutlaka göz hekimleri tarafından yapılması önem taşır. Tedavide en büyük hedefimiz,iki gözün görmesinin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlamasını sağlamaktır. Gözlükle göz bozukluğunun giderilmesi,kapama tedavisi ile kayan gözün görmesinin arttırılması gerekiyorsa cerrahi tedavi aile ile çok iyi bir işbirliği ile gerçekleşebilir. Tedavinin başarısı ne kadar erken ne kadar uyumlu olursa o kadar başarılıdır.

Dr. Azmiye Altınışık

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share