- Geçirilmiş üst sindirim sistemi kanaması (ağızdan kahve telvesi şeklinde kusma ve/veya simsiyah,pis kokulu dışkılama)
- Yutma güçlüğü (lokmalar göğüste takılır ve sıklıkla su içirilerek geçirilmeye çalışılır)
- Yutarken ağrı duyma
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Kansızlık (hele ki erkeklerde görüleni MUTLAKA ayrıntılı inceleme gerektirir,kadınlarda aşırı adet kanaması nedeniyle oluşan kayıp durumu yoksa inceleme şarttır)
- Gaitada (dışkıda) Gizli Kan saptanması:bu test 40 yaşını geçmiş herkesin 6 ayda bir check-up amacıyla yaptırtması gereken bir incelemedir. Ağızdan anüse sindirim sisteminin herhangi bir kısmındaki bir hastalıkta kanama olabilir ve bu azıcık kan dışkı ile atılırken saptanabilir. Ailesinde sindirim sistemi kanseri olanların 30’lu yaşlarda başlamaları önerilir.
- 50 yaşının üzerinde 5 yıldan daha uzun süreli reflü yakınmaları bulunan erkekler
Hasta,endoskopi öncesi kullanmakta olduğu ilaçlar için doktoruna danışmalıdır. Girişimden en az 8 saat öncesinden itibaren katı veya sıvı gıda alınmaması önerilir. Ortalama 10-15 dakika sürebilecek girişim sonrasında eğer anestezi uygulanmışsa hastanın dikkat gerektiren işleri yapmaması,araba kullanmaması önerilir. Anestezi uygulanmadıysa kısıtlama yoktur. Boğaz uyuşturan bir ilaç sıkıldığından işlemden sonra genellikle 1 saat yemek yenilmemesi,bir şey içilmemesi önerilir. Doktor tarafından farklı bir öneride bulunulmadıkça ilaçlara devam edilir.
Özofagusun motilite çalışması;Burundan ince,delikli kablo yutturulur. Mideye inen bu kablo yavaş yavaş çekilerek aşağı yemek borusu kapağı basıncını ve diğer bölgelerin basıncı ölçülebilir. Reflü hastalığında bu basınç çoğunlukla düşüktür.
Özofagusun pH ölçülmesi;Burada da çok ince bir hortum burundan geçirilerek yemek borusunun 24 saat boyunca asit durumu tayin edilebilir. Reflü Hastalığında yemek borusu içi asit miktarı artmıştır.
Prof. Dr. Murat Saruç