Bu yüzden vücudumuz saatlerce bu halde kalabilir. Özellikle hareketsiz bir işiniz varsa egzersiz fazla enerjiyi atmanın en iyi yoludur. Hızlı yürüyüş, koşma, bisiklet sürme veya squash olsun; enerjinizi düzenli bir egzersize yönlendirmek iyi bir fikirdir. Özellikle bir sağlık kulübüne katılmanız gerekmez –egzersiz köpeğinizi yürüyüşe çıkarma veya evde favori şarkınız eşliğinde dans etme gibi bir aktivite de olabilir.
Uzmanlar haftanın çoğu gününde minimum 30 dakika olmak kaydıyla orta seviyeli egzersizi öneriyor ve bunu uygulamak için birçok sebep bulunmaktadır. Egzersiz sadece sağlığa katkıda bulunmak ve stresi azaltmakla kalmaz; aynı zamanda kasların gevşemesini sağlar ve sağlıklı bir şekilde uyumanıza yardımcı olur. Egzersiz sayesinde endorfin adı verilen kimyasallar kan akışına karışarak rahatlamış ve mutlu hissetmenizi sağlar. Benzer şekilde, düzenli kalma, kalp rahatsızlıkları ve felç riskini azaltma, yüksek kan basıncı, diyabet ve bel ağrısını düzenlemesinin yanı sıra depresyon ve anksiyete ile savaşmada faydalı bir yöntem olabilir. Bütün olarak değerlendirildiğinde, formda olan insanlar hastalanmadan stresin uzun vadeli etkileriyle daha iyi bir şekilde başa çıkabilirler.
Hangi Egzersizi Seçmek Gerekir?
Yürüme, hafif tempolu koşu, yüzme, bisiklet sürme, aerobik kurslar ve dans etme aktivitelerinin hepsi harika egzersiz yöntemleridir. Eğer sevdiğiniz bir aktivite seçerseniz egzersizi yapmanız gereken bir işmiş gibi algılamazsınız.
Ayrıca can sıkıntısını önlemek için aktiviteleri çeşitlendirmek de iyi bir fikirdir. Örneğin, normalde salon egzersizleri yapıyorsanız arada sırada açık alan aktivitelerine yönelebilirsiniz.
Egzersizin eğlenceli olması gerekir. Sevmediğiniz egzersiz programıyla devam etmek zor bir hal alacaktır. Bir arkadaşınızla birlikte egzersiz yapmak daha uzun süre devam etmenizi sağlayabilir. Ayrıca, patenle kayma veya uçurtma uçurma gibi egzersiz yaptığınızı unutturacak aktiviteleri de deneyebilirsiniz.
Bahaneler, Bahaneler!
Kendinizi bahane üretirken yakalıyorsanız hepsini bir yere not edin ve tek tek değerlendirin. Belki şunları söylüyorsunuzdur:
- Zamanım/param yok.
- Spor yapabilecek tipte biri değilim/egzersiz konusunda iyi değilim.
- Egzersizden zevk almıyorum.
- Çok yaşlıyım/yorgunum/kiloluyum/utangacım.
- Yakında bir spor salonu yok.
- İstekli değilim.
Fakat, egzersizin spor salonunda veya koşu bandında gerçekleşmesi şart değildir. Herkes para harcamadan, evi terk etmeden veya belirli bir yeteneğe sahip olmadan egzersiz yapabilir ve sonrasında herkes daha iyi hissedecektir. Sakatlıklardan kaçınmak için ısınma ve dinlenme hareketleri yapmayı unutmayınız.
Yürüyüş
Aramızda en az formda olan insanlar bile genellikle programlarına yürüyüş aktivitesini ekleyebilir. Organize edilmiş bir yürüyüş rutini harika bir aerobik egzersizi olabilir. Ücretsiz bir aktivitedir ve bacakların yanı sıra kalp ve akciğerleri güçlendirir. Aynı zamanda osteoporozu engeller, kan basıncın ve kolesterolü düşürür, diyabete yardımcı olur ve esnekliği artırır.
Haftanın çoğu günlerinde 30 dakika yürümek kolayca başarılabilir bir hedef olabilir. Örneğin, işe giderken tamamen veya yolun bir kısmını yürümek ya da öğle arası ve akşam 15’er dakikalık yürüyüşler yapmak gibi. Formunuz iyileştikçe hafif tempolu koşuya bile geçebilirsiniz.
Asansör yerine merdiveni tercih etmek kısa sürede alışkanlık haline gelen bir seçimdir.
Yoga
Yoga stresi azaltır; kuvvet, esneklik, koordinasyon, sirkülasyon ve duruşu iyileştirir. Hatta astım krizlerinin sıklığını dahi azaltabilir.
Yoga 5000 yıl öncesine kadar uzanan eski bir Hint uygulamasıdır. Yoga kelimesi birlik anlamına gelir ve aslen, insan ruhunun doğa ile birleşmesi amacıyla şekillenmiştir. Buna rağmen, günümüzde birçok insan, vücut ve zihin arasında huzur ve rahatlamayı sağlayacak şekilde bağ kuran bir teknik olarak kullanmaktadır. Yogada zihni dinlendirmek ve vücudu güçlendirmek için esneme duruşları, nefes alıp verme ve meditasyon teknikleri kullanılır.
Farklı yoga türleri mevcuttur fakat Batıda en çok kullanılanlar Hatha Yoga türleridir. Bu, asana (fiziksel egzersiz ve duruşlar), pranayama (nefes alıp verme teknikleri) ve meditasyonun kombinasyonundan oluşmaktadır.
Yogayı kitap ve videolardan öğrenebilirsiniz, fakat en iyi yolu deneyimli bir eğitmen eşliğinde kursa katılmaktadır.
Tai Chi
Aynı zamanda tai chi chuan olarak bilinen bu dövüş sanatı stresi azaltır, kuvvet ve esnekliği artırır.
Çin Taoist felsefesine dayanarak sağlık, savunma ve ruhsal gelişim amacıyla geliştirilmiştir. Bir dizi yavaş fiziksel hareket ve nefes alış veriş tekniklerini birleştirerek meditasyona yönelik bir deneyim yaşamanızı sağlar. Amacı vücut içindeki ve vücut ile çevre arasındaki engelleri yıkarak vücut boyunca chi (yaşam enerjisi) akışını kolaylaştırmaktır. Konsantrasyon, koordine nefes alış verişi ve yavaş, zarif vücut hareketleri yoluyla refahı artırmayı amaçlar.
Yakın zamanda Tai Chi’nin fizyolojik ve psikolojik faydalara sahip olduğu, denge kontrolü ve esnekliği artırdığı; ayrıca kronik kalp sorunlarına sahip hastalarda kardiyovasküler durumu iyileştirdiği ortaya konmuştur.
Tai chi günümüzde yoga gibi tüm dünyada uygulanmaktadır ve uzman bir öğretmenden öğrenmek en iyi seçenektir.
Sağlık Editörü