Su Hakkında Bilinen 10 Yanlış ve Gerçek

Yaşamak için herkesin suya ihtiyacı var ama su hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? İşte su hakkında bilmeniz gereken gerçekler.

Su içmek kadar basit ve temel görünen bir şey için bile yararları ve zararlarıyla ilgili birçok mit ve gerçek bulunmaktadır:

1. Herkesin günde 8 bardak su içmesi gerekir.

Yanlış: Su vücudunuzu hidrate (sulu) tutmanız için en ekonomik ve kolay olsa da kadınlar için günde 2 litre veya 8 bardak,erkekler için de 3 litre veya 12 bardak herhangi bir sıvı (yalnızca su değil) tüketilmesi öneriliyor.

2. Su içmek vücudunuzdaki toksinleri temizler.

Gerçek: Su toksinleri mutlaka etkisiz hale getirmese bile,böbrekler bazı artık ürünleri dışarı atmak için sudan faydalanır. Yeterince su içmiyorsanız,böbrekleriniz görevini yapması için gereken sıvıyı karşılayamaz. Vücutta yeterli miktarda su yoksa metabolik atıklar olması gerektiği derecede verimli bir şekilde kaldırılamaz.

3. Şişelenmiş sular diş çürüklerine neden olur.

Yanlış: Şişelenmiş su kendi başına diş çürüğüne neden olmaz ama genellikle diş çürüklerini engellemek için gerekli olan ve musluk sularına eklenen florürleri içermezler. Florür,kemik ve diş mineralizasyonu için önemli bir unsurdur. Giderek artan şişelenmiş florürsüz su tüketimi ile diş çürüklerinde artış olduğu görülmüştür.

4. Su içmek cildinizi nemli tutmanıza yardımcı olur.

Yanlış: Su içmenin vücudu düzenli şekilde hidrate (sulu) tutarak canlı ve genç bir cilde sahip olmaya yaradığına inanılsa da gerçekte içtiğiniz su miktarının cildinizin görüntüsüne katkısı çok azdır. Bireyin vücudu susuz olmadığı sürece,aşırı miktarlarda su içmek cilt kuruluğunu önlemeyecektir. Cildin nem seviyesi iç faktörlerle belirlenmiş bir şey değildir. Aksine cilt temizleyici ürünler,çevre,yağ bezlerinin miktarı ve bu yağ bezlerinin işleyişi gibi dış etkenler cildinizin kuru olup olmayacağını belirler. İçerek tüketilen su epidermise (cildin üst tabakası) ulaşmayacaktır.

5. Su içmek kilo vermenize yardımcı olur.

Gerçek: Su içmek direk olarak kilo kaybını tetiklemese de kilo verme sürecine yardımcı olur. Suyu diyetinizdeki kalori yüklü diğer içeceklere tercih ederseniz,sizi aşırı miktarda kalori almaktan kurtarır. Buna ek olarak su sizi tok hissettirir,böylece her öğününüzde doymak için daha az yemek yersiniz. Özellikle soğuk su metabolizmanızın daha hızlı çalışması için bir rol oynayabilir.

6. Sarı idrar,vücudunuzun susuz kaldığını (dehidratasyon) işaret eder.

Yanlış: Sarı idrar dehidratasyon belirtisi olabilir ama her sarı idrar alarma geçmek için bir neden değildir. Koyu sarı idrar dehidratasyon belirtisi olabilir. Böbrekler artıkları filtreler,suyu ve kandaki yararlı maddeleri tekrar emer,böylece idrar çıkışının hacmini ve konsantrasyonunu kontrol eder. Susuzluk idrar konsantrasyonunun artmasına neden olur ve idrarınız koyu sarı renk alır. Bunun dışında multivitamin kullanımı nedeniyle de sarı idrar görülebilir.

7. Susadıysanız,vücudunuz çoktan susuz (dehidrate) kalmış demektir.

Yanlış: Susamaya başladığınızı hissediyorsanız yanlış yolda gidiyorsunuz demektir ve hemen bir bardak su kapın. Ancak susamanız vücudunuzun dehidrate olduğu anlamına gelmez. Susuzluk kanınızın konsantrasyonu yüzde 2’ye yükseldiğinde başlar.

8. Üst düzey spor yapmak için suya değil sporcu içeceği içmeniz gerekir.

Yanlış: Sporcu içeceklerinin güzel reklam kampanyaları olabilir ama aslında su,spor yaparken daha fazla çaba sarf etmeniz için ihtiyacınız olan tüm sıvı ihtiyacınızı karşılar. Yeterli miktarda sıvı,özellikle de su tüketimi,tüm yaştaki atlet ve sporcular için vücudun besin ve enerjiyi dönüştürmesi ve egzersiz sırasında ortaya çıkan ısınızı gidermesi için en önemli yoldur. Spor içecekleri veya vitaminli içeceklerin tadı güzel olabilir ama susuzluğunuzu gidermeniz için gerekli değildir ve suya göre pahalı ürünlerdir. Maraton koşucuları ya da çok hararetli spor yapan kişiler,aşırı terleme sonucu kaybettikleri tuzu dengelemek için sıvı ihtiyaçlarını su yerine sporcu içecekleri kullanarak giderebilirler. Ancak zinde kalmak için spor salonunda sade egzersizler yapan kişilerin bunu uygulamasına gerek yoktur.

9. Çok fazla su içmeniz mümkündür.

Doğru: Belirli sağlık koşullarına sahip insanlar çok fazla su içtikleri takdirde kendilerini riske atabilirler. Kalp sorunu yaşayanlar,yüksek tansiyon hastaları ya da bacaklarının alt kısmında şişlik (edema) olanlar aşırı su tüketiminden kaçınmalıdırlar. Böbrek sorunu yaşamışsanız,özellikle de organ nakli yapılmışsa sıvı alımınızı arttırmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Mide asitlerinizi yükseltip sindirim problemlerine yol açabileceği için yemek yerken çok fazla su içmemelisiniz.

10. Plastik şişeleri tekrar kullanmayın.

Doğru: Plastik şişeler,içindeki sıvıyı tükettikten sonra tekrar doldurup kullanan kişiler için bir dolu risk taşır. Plastik şişelerde bulunan kimyasallar çok defa kullanıldığı takdirde suyunuzun içine karışır. Bu şişeler düzgün biçimde temizlenmediği halde ise ağzınızda bakteri oluşturabilir.

Su yaşamın temelidir. Su tüketiminizi arttırmak ya da yeterince içtiğinizden emin olmak için yukardaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Zararlı Olabilecek Yiyecekler!

İlerleyen yaşlarda sürekli tükettiğiniz yiyeceklerden bazıları sorun yaratabilir, bu sebeple tüketiminden kaçınmanız gereken yiyecekleri öğrenmenizde fayda var.
Total
0
Share