Süt ve süt grubunu satın alırken dikkat edilecek kurallar,
Pastörize şişe sütün kapağı açılmamış,imal tarihi ile satın alındığı gün aynı veya çok yakın olmalı. Dayanıklı karton kutulardaki süt v.b. İçecek ve yiyeceklerin kutularında yarık,delik,çatlak ve bombe olmamalı. Peynirler hoş kokulu,aşırı olgunlaşmamış,kalıbı aynı hacimde ve rengi her noktasında aynı olmalı,yüzeyi kesildiğinde kuru,çabuk parçalanan ve dökülür özellikte olmamalı,
Süt ve süt grubunu saklarken dikkat edilecek kurallar;
Sütler pastörize olmalı,2-3 günde tüketilmeli. Uzun ömürlü sütler Tetra-Pak kutularda oda sıcaklığında 1.5 ay,buzdolaplarında 3 ay,yoğurtlar,kapalı olarak 1-2 hafta buzdolabında saklanabilir. Yoğurdun kaşık kullanıldığında sulanmaması için yüzeyi düzeltilmeli. Süt tozukuru,karanlık ve serin bir yerde,kapalı bir şekilde saklanmalı,sararmış veya kahverengileşmiş ise protein kaybı olduğunu gösterir. Peynirler karanlık ve serin yerde,direkt güneş ışığı olmayan,orijinal kutu ve kaplarda saklanmalı. Servisten önce oda sıcaklığında kısa süreli bekletilmeli,böylece maksimum aroması sağlanır. Dışı küflü peynirler özel bakım ister kabuk merkezden daha çabuk olgunlaşmamalı. Çökelek taze olarak yenilmeli gölge yerde kurutularak diğer mevsimlere saklanabilir.
Süt ve süt grubunu hazırlama ve pişirme yöntemleri;
Süt açık olarak alınmışsa 5 dakika kaynatılmalı,hemen soğutulmalı. Pastörize ve sterilize sütleri kaynatmaya gerek yoktur. Sütlü tatlı yapılacaksa süt kaynadıktan şeker ilave edilmeli çünkü şekerle pişen sütün protein değerinde kayıplar olur.
Dyt. Şengül sangu Talak