Tüketime Hazır Gıdalar Ne Kadar Sağlıklı?

Besin sanayisi geliştikçe tüketiciye sunulan hazır gıda çeşitliliği artmakta, zamansızlıkla yarışan tüketicilere ise bu sektör oldukça hitap etmektedir.

Besin sanayisi geliştikçe tüketiciye sunulan hazır gıda çeşitliliği artmakta,zamansızlıkla yarışan tüketicilere ise bu sektör oldukça hitap etmektedir.Reklamlar sayesinde de iştah arttıran hazır gıdalar aslında göründükleri kadar da masum değillerdir.

Günümüzde insanların hızlıca kilo almalarının en önemli sebeplerinden birisi çok fazla hazır gıda tüketimidir. Bisküvi,kraker,asitli içecekler,hazır çorbalar,cips,çikolata gibi işlemden geçmiş tüm hazır gıdaların içerdiği yağ,şeker ve karbonhidrat içeriği çok yüksek olduğundan ve posa içeriği fazla olmadığından tokluk hissi vermemekte dolayısıyla ağırlık artışına sebep olabilmektedir.

Piyasada satılan hazır gıda maddeleri ülkemizde insan sağlığını ciddi biçimde etkileyecek derecede katkı maddeleri içermektedir. Ürünün raf ömrünü uzatabilmek,yapısını,hazırlama ve pişme özelliğini geliştirebilmek,aromayı ve rengi zenginleştirebilmek ve besin değerini koruyabilmek için bazı besinlere gıda katkı maddesi eklenmektedir.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Gıda Katkı Maddeleri‘ni "gıdanın üretilmesi,tasnifi,işlenmesi,hazırlanması,ambalajlanması,taşınması,depolanması sırasında gıda maddesinin tat,koku,görünüş,yapı ve diğer niteliklerini korumak,düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılan maddelerdir"şeklinde tanımlanmaktadır.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde çeşitli amaçlarla kullanılan 300 civarında katkı maddesi yer almaktadır. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde,besin etiketinde içindekiler kısmında besine katılmış olan katkı maddesinin fonksiyonu ile birlikte adı veya E kodunun yazılması zorunludur.

Genelde E kodlu ürünler kanserojen olarak bilinir.Her E kodu farklı bir gıda katkı maddesini temsil eder ve herbirinin görevi farklıdır. Yüksek miktarda hazır gıda tüketimi olmazsa sağlık açısından bir rahatsızlık yaşanmaz. Hiçbir gıda maddesi toksik değildir,toksik olan dozudur. Yeterli ve dengeli bir beslenme tarzına sahip olan kişiler çok sık olmayacak şekilde haftada bir veya iki kez bu ürünleri rahatlıkla tüketebilirler.

Dyt. Aysu Aydın

Total
0
Shares
Related Posts

Doktoruna Sormadan Oruç Tutma !

Ramazanda 15-16 saatlik açlık süresi sağlıklı kişileri bile zorlarken, birtakım hastalıkları olan kişiler dikkatli olmalı !

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara erken tanı konulup,tedavi edilmesi hem kişinin daha az zarar görmesini sağlarken,başkalarına bulaşmanın azalmasında önemlidir.
Total
0
Share