Uykusuzluğunuz sizi hasta edebilir!

Uykusuzluğunuz artmışsa ve hayatınızı sürdürmekte sizi zorluyorsa aşağıdaki önerilere dikkat ediniz.

Herkesin uyumakta güçlük çektiği günler olabilir. Ama bunlar üst üste yaşanmaya başladıysa ve hayatınızı sürdürmekte güçlüklere yol açıyorsa,aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz önerilir:

İyi uyuyabildiğim geceler var ise,ertesinde nasıl hissediyorum?
Eğer iyi uyumanıza rağmen kendinizi yorgun,sinirli,dikkatsiz,mutsuz hissediyorsanız sorunun depresyon olması olasılığı daha yüksektir.

Uykunun yarattığı yorgunluk sinirlilik dışında depresyon belirtilerim var mı?
Depresyonun belirtileri sadece fiziksel değildir. Kendine güvende azalma,abartılı suçluluk düşünceleri,normalde hoşlandığınız aktivitelerden keyif alamamaya başlamak ve sosyalleşmekten kaçınmak gibi bilişsel belirtiler var ise depresyon geçiriyor olabilirsiniz.

Uyumamı engelleyen nedenleri nasıl ortadan kaldırabilirim?
Bazen rutinimizdeki basit bir değişiklik değişik fonksiyonlarımızı bozarak domino taşı gibi tüm uyku düzenimizi altüst edebilir. Tekrar doğru uyku alışkanlıklarını yerleştirmek,bu zincirleme sorunu engelleyebilir:

  • Her gün aynı saatte kalkıp,aynı saatte yatmaya çalışın
  • Akşamüstünden itibaren kahve,çay tüketiminizi kısıtlayın
  • Uykudan önceki en az yarım saatinizi sakin geçirmeye çalışın. Bilgisayarınızı (çok zor da olsa) kapatın,televizyon okumak veya telefonla konuşmak yerine,kitap okumak,müzik dinlemek gibi dinlendirici aktivitelere yönelin
  • Yorgun da olsanız gündüz şekerlemelerini uzun tutmayın,akşamüstü saatleri geldiyse,artık uyumamaya çalışın
  • Mümkünse gün içinde egzersiz yapın. Spor,depresyon için de önleyicidir

Eğer yukarıdaki önlemleri uygulamanıza rağmen uyku sorununuz veya moral bozukluğunuz düzelmiyor ise konuyla ilgilenen bir merkeze başvurun.

Dr. Defne eraslan Öztürk

Total
0
Shares
Related Posts

Ses Kısıklığına Yol Açan 5 Neden

Kişinin sesinin her zamankinden farklı tonlarda, daha az ya da çatallaşarak çıkması olarak tanımlanan ses kısıklığına neden olabilecek onlarca faktör bulunuyor.

Kanserden Korunmak İçin Yapmanız Gerekenler

Kanserden korunma, kanser gelişme riskini düşürmek amacıyla yapılan eylemlerdir. Kanserden korunma ile toplumda ortaya çıkabilecek kanserli hasta sayısı ve kansere bağlı ölümler azaltılmış olur.

Anal Fissür (Makatta Çatlak) Nedir?

Anal Fissür makat bölgesinde (anus) oluşan çatlaklardır. Çatlakların en önemli nedenleri ise aşırı ve uzun süre kabızlık,ıkınma,normal doğum ve düzensiz barsak alışkanlıklarıdır.

Anal Fissür (Makatta Çatlak) Tedavisi

Anal Fissür makat bölgesinde (anus) oluşan çatlaklardır. Çatlakların en önemli nedenleri ise aşırı ve uzun süre kabızlık,ıkınma,normal doğum ve düzensiz barsak alışkanlıklarıdır.
Total
0
Share