Vajinal akıntı deyip geçmeyin !

Evli olsun olmasın hemen hemen tüm kadınların,sosyal yaşantılarında rahatsızlığına sebep olan akıntılar değişik sebeplerden meydana gelir.

Vajinal koku nedir,her kadında olur mu?
Normalde ten kokumuz gibi,vajinaya da has bir koku da vardır. Ancak bu koku,kişiyle uyumlu,kişiyi ve partnerini rahatsız etmeyen,tanımlanması zor,bir şeye benzetilemeyen bir kokudur. Vajinal koku kadın cinsel yaşamının başlamasıyla doktora en sık başvuru sebebidir. Günlük jinekoloji pratiğinde en ufak bir koku ve akıntı hissederek gelen kadınlar olduğu gibi,uzun yıllar vajinasındaki kokuyu normal olarak algılayıp bununla yaşayan kadınlara da rastlamak mümkün.
Peki koku neden olur?
Vajina doğası gereği,hava alması gereken,ortalama bir sıcaklık ve nemde bulunması gereken bir organdır. Bunu sağlayan vajinal flora dediğimiz,birtakım yararlı organizmaların baskın halde bulunmasıdır. Keza vücudumuzun dışarıya açık her ortamında olduğu gibi,ellerimiz,burnumuz,kulağımız vesaire,vajina içinde de bir takım bakteriler,mikroorganizmalar olabilir. İşte bunun dengesinin bozulması akıntıyla seyreden veya akıntısız rahatsız edici vajinal kokuya neden olur.
Kokunun ana nedeni iltihap mıdır?
Vajinada aşırı bakteri oluşumu vajinal kokunun ana nedenidir. Burada en önemli olan şey vajinal hijyenin sağlanmasıdır. Pamuklu ve nefes alan iç çamaşırları seçilmeli,sentetik şeylerden uzak durulmalıdır. Sentetik dokular hava geçirmediği için,vajinal bölgenin terini ve nemini arttırmakta,bu da vajina florasını bozmakta ve doğal asit baz dengesini değiştirmektedir. Flora aşırı asit yönüne kaydığında mantar,baz yönüne kaydığında ise bakteriyel enfeksiyon olmaktadır ve bu akıntıyla seyreden,bazen kaşıntılı,bazen sadece cinsel ilişkide çıkan koku gibi hoş olmayan durumlarla seyretmektedir. Sigara içmek,birden fazla partner ile beraber olmak ve vücut ısısındaki değişiklik vajinal kokunun diğer nedenleri arasında yer alır.
Pek çok kadın vajinal akıntısını normal kabul eder,böyle bir gerçek var mıdır?
Çok kadın akıntısını normal bir akıntı olarak kabul eder. Oysa tıbben kabul edebileceğimiz normal akıntı,şeffaf,seröz,kokusuz ve yapışkan olmayan akıntıdır. Bu akıntı normal şartlarda koku yapmaz. Ancak az önce bahsettiğim sebepler dolayısıyla,havasız kalma,hava almayan iç çamaşırları vs. koku olabilir o vakit de enfeksiyona dönmüş olabilir. Kadınlarımızın yaptığı bir başka sık hata ise vajinalarını sabunlamalarıdır ki bu da vajina ph dengesini değiştirdiğinden benzer mantar ve bakteriyel sorunlarla seyreden koku ve akıntıya neden olabilir. Önerimiz vajinanın sadece ılık suyla temizlenmesidir. Bir biçimde vajinal şampuan kullanacak hastalarımıza ise hafta iki defa bol su ile durulayarak kullanmalarını öneriyoruz. Adet döngüsünün belli dönemlerinde,şeffaf,kokusuz,herhangi bir yakınmaya yol açmayan akıntı doğaldır,bir hastalığa işaret etmez. Bu tür akıntılar hormonların etkisiyle oluşur ve kendiliğinden geçer. Çok sık antibiyotik kullanmak da vajinal florayı değiştirebilir ve koku ile akıntıya sebep olabilir.
Akıntı ve kokunun tipine göre olası enfeksiyon kaynağını belirlemek mümkün müdür?
Kokulu akıntılara sıklıkla Trichomonas Vaginalis dediğimiz,yeşil köpüklü akıntı yapan bir parazit ile,özellikle cinsel ilişki esnasında kendini balık kokusu şeklinde belli eden Gardenella Vaginalis hastalığında karşılaşırız. Mantar akıntısı ise beyaz,peynir kesiği şeklinde olup,beklemiş süt gibi kokar.
Koku cinsel yaşamı nasıl etkiler?
Vajinal koku,kadının normal yaşam kalitesini etkilediği gibi,cinsel hayatını da olumsuz etkiler. Eşi,sevgilisi ona yaklaşmaktan çekinebilir ve bunu kadına ifade etmeyebilir. Çok ilişkinin bu yüzden bittiğini görebiliyoruz. İlişki esnasında doğal olarak vajinanın salgısının da artmasıyla koku rahatsızlık verici boyuta ulaşabilir ya da yine ilişkinin hemen sonrasında kuruyan salgının rahatsız edici koku verdiğini biliyoruz,çok hastanın da bu durumdan utandığını,kaçtığını da görüyoruz.
Koku engellenebilir mi? Neler yapmamız gerekir?
Sıkı çamaşırlar kullanmayınız. Dar giysiler giymeyiniz. Her gün mümkünse iki defa iç çamaşırı değiştiriniz. Sabun ile vajinal duş yapmayınız. O bölgeye parfüm deodorant sıkmayınız. Temiz olduğuna inandığınız yerlerde temizlik ve bakımınızı yaptırınız. Partnerinizin temizliğine özen göstermesini isteyiniz. Cinsel ilişki esnasında hijyene dikkat ediniz. Yediğiniz ve içtiğiniz şeylerin sağlıklı ve dengeli olmasına özen gösteriniz. Sebze yemeklerine ağırlık veriniz. Alternatif öneri olarak da,vajinal koku riskini ortadan kaldırmak için iki üç damla çay ağacı yağını su ile karıştırın ve vajinanıza sürün. Çay ağacı yağı antibakteriyel özelliğe sahiptir ve vajina kokusunun önlenmesine iyi gelir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share